Нинджи, вестоносци и кралици въртят опашки в двора на Механото

Пера и човки изпълниха двора на Механото

Изложба базар на няколкостотин гълъба изпълни с пера и човки двора на хасковската гимназия по Механо и електротехника. Към десетките хасковски гълъбари се присъединиха и техни колеги от цялата област и съседно Кърджали. На показ бяха изложени различни породи-декоративни, пощенски, състезателни и др.

Освен да си ги мерят по красота, стопаните се опитваха да продадат стоката си. В зависимост от чистотата на породата и редкостта на вида, цените варираха от 30 до 200 лв, уточни Тасим Асан от Хасково. Човекът се занимава с гълъби от 1970-та година, като обичайно отглежда наведнъж по стотина. Пазарът му е главно в Гърция и Турция, нашенци не купували. Може би защото неговите гълъби не стават с картофи или не се поддават на дресировка. Тасим притежава истински красавици, при това кръстени на кралица – шотландката Мария Стюарт. Името и нашумява за поколенията, когато колежката и от Англия Елизабет I и взима короната заедно с главата.

С типично кралска надменност, гълъбите на Тасим не обръщаха внимание на ближните си и се занимаваха основно с пощене на гъстата си перушина, заради която са наричани още „перукери”.

Не всички гълъби бяха в клетка. Група птици в сиво и бяло не проявяваха желание да летят, но затова пък демонстрираха невероятни умения. На всяко тропване или пляскане, гълъбите правеха салта във въздуха и по земята. Пернатите „нинджи” като че ли правеха това с удоволствие, дори си го търсеха. При липса на внимание, те сами се приближаваха до зяпачите и веднага почваха с подскоците при първото потропване. Според собствениците, били от породата „сръбски преметачи”. Малко по нагоре се мернаха и първите приличащи на нормални гълъби. Разликата с уличната превъзходна бе само в тяхното оперение-снежно бяло. Обаче се оказа, че това е специална порода вестоносци, която може да лети хиляди километри, за да достави заветното писмо. Идеални за пресичане на граници, без митническа проверка, многозначително добави собственикът им, макар да не стана ясно за какво точно намекваше. Породата им била „кариери”.

Това е пролетната изложба на галъбовъдите в Хасково, има и есенна такава, уточни организаторът от местното дружество на галъбарите Димо Стоянов. Изложенията се провеждат за трета поредна година.

Г.Христов

Сръбските "нинджи"
Момиченце се влюби в един от перукерите на Тасим/на заден план/
Алъш веришът вървеше и с декоративни петлета

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини