Китарист-виртуоз свири 600 -годишна музика в „Атанас Шаренков”

Музика от 600 години ще звучи в градската галерия „Атанас Шаренков“ след седмица. Под звуците на виртуоза на класическата китара -унгарецът Шандор Мещер ще бъде показана и изложбата на студентите-фотографи от MOME Masters от Университета по изкуства „Мохоли-Над” в Будапещ.

Изложбата MOME Masters обхваща студентите, завършващи катедра „Фотография” на Университета по изкуства „Мохоли-Над”.

Организацията представлява фотографските, медийни и художествени течения и възгледи, считани за релевантни,   важни и  актуални.           Творците, включени в изложбата на MOME Masters са Виола Фатьол, Ана Дюркович, Река Сент-Ивани, Ева Оравец. Те са студенти на водещите преподаватели Габор Копек, Гергей Сатмари, Габор Фабрициуш, Золтан Александер, Габор Мате, Миклош Гуяш и Юдит Копер.

Соловият репертоар на Шандор Мещер пък обхваща музиката на близо 600 години от ренесанса до наши дни.

 Унгарецът прекъсва соловата си кариера през 1994 г. заради професионалното музикално заболяване. През годините, през които той не може да свири на китара, изучава композиране и разработва нов музикален софтуер, наречен дигитална импровизация – Digimpro.

След близо 10 години Шандор Мещер се възстановява и отново започва да изнася концерти. От 2005 г. досега Шандор Мещер (MS3) е изнесъл безброй концерти. От 2009 г. Шандор Мещер - MS3 прави турнета в много страни по света, сред които Португалия, Румъния, САЩ, Италия, Мароко, Израел, Словакия.

Музикално-фотографският форум, който ще бъде в Хасково на 8 април /понеделник/ от 18 часа, е част от априлската програма на Унгарския културен институт. Аудио-визуалната арт вечер ще се пренесе и в Димитровград на 9-ти април.

М. Манолова





Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини