Енергиен ултиматум за България. Преглед на печата

„Труд": Енергиен ултиматум за България

Австрийската ЕВН заплаши да даде България на международен арбитражен съд. Това стана ясно от съобщение на компанията до медиите днес.
Причината - дъщерното дружество на ЕВН у нас, което доставя ток в Югоизточна България, е натрупало загуби от 100 млн. лева заради изкупуваната зелена енергия на преференциални цени в съчетание с натиска на регулатора върху тарифите на доставчика.
Австрийците ще изчакат от 3 до 6 месеца с надежда, че нещо ще се промени, преди да се обърнат към съд.

„24 Часа": Райков: Изявленията на Михаил Константинов са недопустими

Премиерът на служебното правителство и министър на външните работи Марин Райков се срещна с председателя на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Двамата обсъдиха дейността на дружеството до момента.
На срещата министър-председателят определи като категорично недопустими изявленията, направени от проф. Константинов по повод политическите конфигурации, които той не би подкрепил.

„Стандарт": 340 лв. заплата скара синдикатите и бизнеса

Лют спор за минималната заплата ще се заформи на заседанието на тристранния съвет в петък. Синдикатите твърдо настояват най-ниското месечно възнаграждение да се вдигне с 30 лв. до 340 лв. от 1 април като мярка за намаляване на социалното напрежение. Работодателите пък предупреждават, че ако това се случи, много малки и средни фирми ще бъдат принудени да съкратят нискоквалифицирани работници и така ще се утежни още повече положението на хората, които не могат да си платят тока и парното.
От септември 2011 г. до момента най-ниското месечно възнаграждение е увеличено с близо 30% - от 240 на 310 лева. Пореден ръст от 1 април означава скок от 42%, изчисляват от работодателските организации.

„Дума": БСП: ГЕРБ увеличиха със 100 % безработицата

Само за 3,5 г. Бойко Борисов успя да постигне 100-процентово увеличение на безработицата, което е тъжен рекорд за цяла Европа. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Социалистите представиха своите мерки за нова социална политика и преодоляване на катастрофичното наследство на ГЕРБ.
"Само за 3,5 г. управление ГЕРБ съсипаха доходите на българите, тяхната работа, толкова много, че цял мандат няма да е достатъчен, за да върнем и заетостта, и доходите като покупателна способност на нивата от 2009 г.", коментира соцлидерът. Станишев припомни, че в своята политическа рамка БСП пое ангажимент за създаването на 250 хиляди работни места.

„Новинар": Янев дава 16 кметове на прокуратурата за корупция

Лидерът на РЗС Яне Янев дава 16 кметове на прокуратурата. Поводът са сигнали в комисията за борба с корупцията по високите етажи, която той ръководеше в 41-то НС. Всички те са за корупция в съответните общини.
В някой от тях се твърди за връзки между кметовете със съдии, политици и дори покровителство от дадени партии. Янев отказа да коментира до колко тези сигнали са достоверни, но призова прокуратурата да си свърши работата.
Единият от тях е срещу бившия вече кмет на Варна Кирил Йорданов. Според тях той е ощетил общината с над 1,5 млрд. лева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини