Съдът обяви за нищожен акт на ОбС. „Сульо и пульо“ могат да съдят общината

Кметът: Не може сульо и пульо да съдят общината

Хасковският административен съд обяви за нищожно решението на Общинския съвет, с което се задължаваха началниците на полицейските служби да уведомяват общината при пътни инциденти с неравности по платното. Промяната в Наредбата бе гласувана през октомври миналата година. Тя бе внесена от кмета Георги Иванов, който мотивира искането си със зачестилите съдебни дела срещу общината от застрахователи и шофьори, които търсят обезщетения заради катастрофи, причинени от дупките по улиците. Според градоначалника понякога обстоятелствата при пътните инциденти се преиначавали, при това във вреда на общината. Затова било необходимо при подобен инцидент да присъства представител на администрацията. „Не може сульо и пульо да съдят общината“, заяви кметът от трибуната на Общинския съвет. Той бе категоричен, че с приемането на промените в Наредбата тази тенденция ще се пресече.

На октомврийското заседание на ОбС се разгоряха ожесточени дебати по това предложение. Според някои общински съветници няма как общината да задължи шефовете на полицията да ги уведомяват при подобни инциденти. Юристът Себахтин Исмаил пък заяви, че се приема един безсмислен текст, който няма да върши никаква работа при евентуален съдебен процес.

Промяната в Наредбата бе атакувана от областния управител Ирена Узунова в Административния съд. Мотивите й са, че Общинският съвет е излязъл от рамките на своята компетентност. Губернаторката иска от съда да обяви този акт за нищожен.

Магистратите приемат аргументите й. Според съда Общинският съвет няма правомощия да определя поведението на органите на МВР, това е регламентирано в закон.

Решението на хасковските административни магистрати подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок. Цялото решение можете да видите тук.

Тодор Кръшков

На това заседание общинските съветници се поставиха над закона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини