Русия подготвя постоянно военно присъствие в Средиземно море

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че руските ВМС имат възможност за разполагане на постоянни военни сили в Средиземно море, предаде „Гласът на Русия".

Взето бе решение да се създаде отдел за изпълнение на задачи на ВМС в района на Средиземно море, където военноморските сили постоянно ще са базирани", каза той на разширена среща на командването на Въоръжените сили на Русия.

Вярвам, че имаме всякаква възможност за изграждане и гарантиране функционирането на такава формация. Неоспоримо това е показател за позитивно динамично развитие на ВМС. Русия се нуждае от ВМС, които ще могат ефективно да действат в различни части на океаните", добави министърът.

В същото време „Генералният щаб във ВМС не може да бъде наречен задоволителен", изтъкна той и добави, че „на първо място това е свързано с факта, че новите кораби не са на въоръжение за дълъг период и програмата за обслужване не се съблюдава".

Източник от руското военно командване заяви за ИТАР-ТАСС, че оперативно съединение в Средиземно море ще бъде комплектувано с бойни кораби от Северния флот.

По думите му в средиземноморската групировка ще влизат кораби от Северния флот - около 60-70%. Останалите ще бъдат от Черноморския флот, възможно е да се включат и кораби от Тихоокеанския флот, добави той.

В момента най-многочислен и модернизиран корабен състав има в Северния флот.
Според източника щаб-квартирата ще бъде разположена в Санкт Петербург и оттам ще се осъществява командването.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини