Лютви Местан: Изнервени ли сме, не, това е сънят на Цветанов

Реплика на министър Цветан Цветанов, че ДПС проявявали „изнервеност“, тъй като ГЕРБ пробила в райони на движението, коментира в Смолян лидерът на ДПС Лютви Местна. „Да ви се струваме нервни?, попита с усмивка Местан. Влизането на ГЕРБ в райони на ДПС той коментира така: „Виждаме един силов министър полицай по професия като един политически романтик мечтател. Всеки има правото на своите цветни сънища, в случая това са цветните сънища на министър Цветанов.“ Местан заяви, че очаква по изборите държавните служби да работят за ГЕРБ.

„ГЕРБ превърнаха своите държавни служители в свои партийни пропагандатори, това не се виждаше при предишните управления“, заяви лидерът на ДПС. Според него управляващата партия щяла да води политика за съхраняване на властта на всяка цена. Митовете, с които трябвало сега да се пребори ДПС били изкривения образ за приемане на партията като лидерска, и че ДПС е етническа партия и прилага чужди интереси. Местан заяви, че ДПС не е проблема на българската демокрация, а решението. По думите му повече от всякога избирателите на ДПС щели сега да бъдат мотивирани и заяви: „на куршумите ще отговорим с куршумите на демокрацията – бюлетините“. Местан отбеляза, че акцент на разговорите по време на обиколката му в страната е това, че все още не е започнал процеса на интегриране на малцинствата в силовите структури и във властта. „В една истинска демокрация не може да има забранени територии, заради техния етнорелигиозен произход, това е квази демокрация, а не истинска демокрация“, заяви Местан. По думите му ГЕРБ вече загубили политически изборите заради това, докато ДПС имали амбицията да участват на тези избори от позицията на политическа сила – важен фактор за въстановяването на българската демокрация, която освен всичко друго поема ясен ангажимент за провеждане на политика не на фалшива, а на истинска интеграция на малцинствата. Той поясни, че интеграцията не се разбира като квотен принцип, а като принципа на заедност, представителство и осмислено интегриране.

Местан посети Смолян заедно с екипа на новото ръководство на ДПС  - Христо Бисеров, Али Осман Имамов, Рушен Риза, Мустафа Карадайъ, както и с редица депутати,  сред които смолянските Ариф Агуш и Елин Андреев, както и с лидерът на младежкото движение за права и свободи.

„Област Смолян е третата област от националната обиколка на новото ръководство на ДПС, преди Смолян бяхме в Благоевград и в Пазарджик, общо взето започваме не случайно от Родопа планина, защото тук няма нужда да обясняваме основното политическо послание на осмата ни национална конференция“, каза Местан.  Ставало въпрос, че в Родопите нямало нужда от  осмисляне на  всички решения на конференцията и на това, което е неин лайт мотив – в доклада на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган. “ Това е, че демокрацията в България трябва да бъде възстановена. За да говорим за необходимостта, че трябва да се възстанови , значи нещо в нея куца. Ние сме категорични, че за 3 години и половина ГЕРБ отклони България от нейното европейско развитие. Няма нужда в Родопите да се доказва тази теза, имам предвид конкретни неща, всъщност няма член или симпатизант, който да има нужда от аргументи в полза на тази теза, защото това което се случи на 19 януари в НДК не беше в следствие на технически пропуски в системата на сигурност в България.  Онова, което милиони и стотици по света видяха, е уродлива проява на изкривената демокрация в България. Щом в една страна е възможно показно да се стреля по един политически лидер, означава че демокрацията в тази страна е болна“, коментира Местан.  Той отбеляза, че вероятно политическите им опоненти биха заявили, че подобни неща се случват и по света.  “Ще се съглася отчасти с тази теза. Само че в нито една нормална демокрация не се случва това, което наблюдаваме напоследък в България – да се героизира един потенциален убиец и тази тенденция да бъде зададена от висши държавници, които днес представляват изпълнителната власт. Това е проблема, че може да се поръчва политическо убийство, още по-голям проблем е, че може да се героизира извършителя на политическо убийство и да има политици, които да стоят в подобен сценарий“, каза лидерът на ДПС.

Според него министър председателя сега няма заслуга за увеличението на средствата от европейските фондове и оперативните програми за следващия планов период, както говорел.  „Това е договорено, това е част от договора за присъединяване на България в ЕС“, заяви Местан. Според него от Борисов се е  очаквало да защити българския национален интерес и да включи България в списъка на онези страни, които имат специални траншове – специални провизии за развитие на критичните район, в които има риск от бедност. Такива получавали държави, като Гърция и Португалия, но България не била в този списък. „Сякаш в Родопите благоденстват. Правителството не успя да ни включи в този списък, провали се в усилията да запази размера на средствата в кохезионния фонд за догонващо развитие на България и най-важното – това правителство допусна 30% намаление на средства от оперативната програма за развитие на селските райони,  което намаление  удря пряко Родопите. ГЕРБ нямат право да претендират за вота на родопчаните на следващите парламентарни избори“, заключи Местан.

Източник: smolyanpress.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини