„Сити път“ печели осветлението на Хасково, ще сверява часовници за 11 лв

Председателят на комисията Нели Станева изчете офертата на допуснатия кандидат

Хасковската фирма „Сити път“ вероятно и тази година ще се грижи за уличното осветление на Хасково срещу сумата от 375 хиляди лева. Днес конкурентът от София „Улично осветление ЕАД“ бе отстранен от конкурса, при отварянето на ценовите оферти. Мотивите за отстраняването не бяха оповестени. Ще станат ясни от заповедта на кмета на общината за определяне фирмата изпълнител. Заповедта се очаква да бъде издадена в 30 дневен срок, считано от днес. 

Според закона, при отстраняването на кандидат за обществена поръчка, неговата ценова оферта не се отваря изобщо. Затова бе разгледана само офертата на „Сити път“. Сред пороя от цифри за дейности и тяхното остойностяване имаше и някои , които изненадаха дори и специалисти. Така например е заложена дейност по сверяване на уличните часовници. Това ще се прави срещу 11 лв. За сравнение, дейност по същество, като монтаж на рогатка е оценена на 20 лв, макар да изисква и механизирани ресурси, каза инж. Петко Цветанов от офийската фирма.

Пороят от дейности изненада дори и председателката на тръжната комисия замкмет Нели Станева, която в един момент гласно се зачуди-“ и такива почви ли имаме тук“. Ставаше дума за изкопаване на скални почви в дълбочина, последвано от друга дейност по разбиване на базалтови плочки по тротоар. Така или иначе всичко бе надлежно описано, остойностено и съгласно закона, изчетено на глас пред другия кандидат за поръчката. 

„Сити път“ се грижи за уличното осветление на Хасково през последните 6 години. „Улично осветление ЕАД“ се грижи за уличното осветление на София от 50 години. 

Директорът в софийската фирма инж. Петко Цветанов бе изненадан от отстраняването, като подчерта предоставената огромна и прецизна документация, на базата на опита от десетките изпълнени обществени поръчки във всички точки на България. „Улично осветление ЕАД“ бяха предоставили повече от 20 референции от общини, където са работили. В момента, извън столицата, фирмата се грижи за осветлението на още 5 града, в това число и Бургас. 

За софиянци отстраняването е като дежавю, тъй като и миналата година бяха конкуренти на „Сити път“ и пак бяха отстранени. Тогава те не обжалваха решението. Тази година обаче не изключват такава възможност. Евентуално оспорване на резултатите от конкурса става чрез КЗК/комисия за защита на конкуренцията/ и във ВАС.

Г.Христов

Дриекторът в софийската фирма инж. Цветанов бе искрено изненадан от някои заложени дейности
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини