Шефът на сеизмолозите в БАН: Никога гадател не е познал земетресение!

Повечето жертви са не от срутени сгради, а от паднали предмети

“В България няма нито един случай, в който гадател да е познал земетресение”, заяви пред Агенция ПИК ст.н.с. Д-р Емил Ботев, ръководител на отдел „Сеизмология” към БАН. “Екстрасенсите вероятно притежават свръхинтуиция и имат някаква възможност за контакт с невидимите енергийни полета. За съжаление стотиците ни контакти с такива хора не са показали в нито един случай реализиране на техните прогнози“, твърди специалистът.Той твърди, че на ден се случват грубо по десетина микроземетресения, които не се усещат. Хората могат да почувстват люлеенето, когато е с магнитуд над 2,5 степен по Рихтер.В другите държави учените обръщат внимание на поведението на животните преди и по време на земен трус, но у нас този показател е пренебрегнат. Реакцията на животните се наблюдавала часове или ден преди земетресението. “Да се говори, че когато жабите мигрират, ще има земетресение, не е реално. Защото то трябва да стане в рамките на часове след този знак”, твърди Емил Ботев.Според него спокойствието на гражданите трябва да идва от това, че земната кора на територията на България е много по-дебела от другаде, а това я прави по-устойчива при земетресения. “Това обаче не означава, че не сме сеизмична зона, напротив – всеки ден стават по десетина слаби земетресения”, твърди експертът.

Югозападна България, така наречената Струмска и Местенска зона, са най-рисковите у нас, смятат учените. Там стават 2/3 от микроземетресенията в България. За последните 30 години у нас е имало около 23 000, които не са били усетени от населението.

“Апаратури и методи, които да прогнозират земетресения, отдавна се изработват в света, но на нашата територия нямаме такива прогностични полигони, в които да са сложени подобни постоянно действащи машини за ежедневно следене на някои параметри. Ние не сме специализирани за прогнозиране на времето на бъдещ трус, защото това изисква и допълнително финансиране. Ние можем да следим сами традиционните 5-6 параметъра, които са определени от сеизмичния режим в спокойна атмосфера”, казва пред ПИК д-р Емил Ботев.Ученият твърди, че в сравнение с модерното строителство панелните блокове са по-малко устойчиви, но ако са добре изградени, те също могат да поемат голямо земетресение.

“Счита се, че навремето контролът не е бил толкова добър, колкото е сега за последните сгради”, казва шефът не сеизмологията в БАН.

“Моите препоръки са в ситуация на усетено земетресение, първото условие е човек да запази спокойствие. Това означава, че той трябва да има предварителна подготовка. Вкъщи трябва да е обезопасил местата за нощния отдих – да няма тежки картини над леглата, етажерки или мебели, които могат лесно да се срутят. Знае се, че при земетресенията загиналите не са толкова от срутване на сгради, колкото от удари от предмети“, обобщава Ботев.

Източник: http://www.pik.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини