Даряват кръв за спешни операции

На 19 декември (сряда) в отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център) към МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД - Кърджали ще се проведе акция за доброволно кръводаряване. Тя започва от 9:00 часа и ще продължи до 14:30 ч.

Това е втората поредна акция за кръводаряване през този месец. Първата се проведе на 5 декември отново в Кръвния център, като в нея се включиха над десет граждани. Сред дарената кръв от донорите бяха открити някои редки кръвни групи, които са особено ценни в случай на спешно кръвопреливане по време на животоспасяващи операции.

На 19 декември от 15 ч. в зала 301 на областна администрация Кърджали ще се проведе пресконференция, по време на която ще бъдат представени основните резултати от дейностите, свързани с насърчаване на доброволното кръводаряване в област Кърджали през последните седем месеца.

Събитията се организират в рамките на проект „Доброволно кръводаряване в Родопите (RHO-DONATE)”, финансиран по Европейската програма за териториално сътрудничество "Гърция-България 2007-2013 г.". Водещ партньор по проекта е Регионът на Македония и Тракия (Гърция), като от българска страна участват областните администрации на Кърджали и Хасково. Целите на проекта са да бъде извършена промоция на идеята за доброволното кръводаряване, да бъде развито сътрудничество по въпроси, касаещи превенцията на предаването на инфекции по кръвен път между съседните страни, както и такива, свързани с безопасността при преливането на кръв.

Областна администрация

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини