Камина взриви къщата на тъщата на хасковски хирург

Взривът буквално е издухал тавана над камината

Камина с парна инсталация се взриви вчера по обяд в димитровградското село Каснаково и поля с вряла вода стопанката си Лозка Делчева. За щастие, възрастната жена е само с повърхностни изгаряния, прегледана и освободена за домашно лечение. Шокът и обаче още не е отшумял. 

Внезапният взрив около 12 часа вчера унищожил покъщнина, мебели и отворил голяма дупка в тавана на селската къща. Взривната вълна пък издухала част от керемидите и разнебитила цялата северна част от покрива. Дупките бяха уплътнени доколкото е възможно с найлони. Днес ремонтна бригада от роднини и приятели изнасяше боклука и оправяше щетите. Имаха достатъчно работа. 

Командата бе сформирана от хасковският хирург Петър Георгиев, който бил зет на Лозка. По думите му, проблемът възникнал заради запушени с котлен камък тръби на парната инсталация. Това създало въздушна тапа, която в един момент взривила водната риза на камината. Парното работело безпроблемно дълги години в къщата. Нещата се променили преди две години, когато по незнайни причини сменили водоизточника на Каснаково. Преди се захранвали от хасковската вода/кладенците в Ябълково/ и всичко било наред. В момента питейната идвала откъм с. Добрич и „не я бивало“. „Като оставиш тенджера на котлона, после на дъното и има 3 мм котлен камък“ свидетелстват каснаковци. „Имаше някакъв проект и някой трябваше да вземе някакви пари“ разлютено каза дядо в синя дочена риза, на въпроса защо е трябвало да се сменя водоизточника, при условие, че селото е било доволно от водата си. 

Хората правили селски събрания, обсъждали, протестирали ама никой не им обърнал внимание. И сега пият вода с добавки, а камините им гърмят.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини