Спряното хасковско разследване срещу Поршето – на главния прокурор

Цветанов в разкритата тайна фабрика в Костинброд, заради която Поршето се озова в ареста

Спряното в Благоевград разследване за контрабанда на цигари срещу Тодор Хаджижеков – Тотко Поршето, започнато в Хасково, ще бъде предадено на изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов на брифинг вчера. По думите му има няколко случая с участието на магистрати, които повдигат сериозни съмнения. Сред тях е и случаят с Тотко Поршето.

Хаджижеков бе заподозрян още през 2005 година, когато на жп гара Хасково бе спипан цял вагон с 860 мастербокса нелегални цигари. Папиросите били прикрити зад тапа с китайски стъкларии. Случаят тогава нашумя и със скандала между тогавашния шеф на областната дирекция на МВР Иван Петров и шефа на митницата Стефан Марашев, който категорично се възпротивил на отварянето на вагона. По думите на бившия полицейски шеф Марашев бранел вагона „като Матросов на амбразурата“. Според участници в разследването арестът на Марашев се разминал на косъм. Друг митничар от Хасково обаче бил закопчан - Иван Данев. След няколкодневен престой зад решетките, по информация от разследването, той признал за връзката с Поршето. Бил помолен от него да „съдейства за по-бързото преминаване на вагона през митницата“. Митничарят обаче твърдял, че в него има само китайско карго.

След признанията на Данев в София бил арестуван и Тотко Поршето. Той обаче се опитал да прехвърли вината върху своя приятелка, която пък успяла да изчезне навреме в Гърция. Била обявена за издирване.

Междувременно папките с разследването срещу Поршето били прехвърлени на благоевградската окръжна прокуратура по компетентност, тъй като влаковата композиция с нелегалните цигари е минала границата в района на Петрич.

Именно в Благоевград разследването е било променено и се трансформира „срещу неизвестен извършител“. Тотко Поршето и хората му си отдъхват. Появилата се след няколко години от Гърция негова приятелка все пак дава показания пред разследващите, но те са твърде мъгляви.

Според източници от хасковската окръжна прокуратура, която започва разследването срещу Поршето през 2006 година, още тогава срещу него е имало не само достатъчно, но категорични доказателства за участие в нелегалния трафик на цигарите. Как обаче се е стигнало до преобразуването на разследването „срещу неизвестен“, хасковските обвинители не могат да си обяснят.

Точно това ще трябва да си изясни главният прокурор, след като е сезиран от вътрешния министър. Според Цветанов Тотко Поршето е съпричастен и в разкритата през тази година нелегална цигарена фабрика в Узунджово. Основанията за твърденията му обаче са само сходството при организирането на тайния цех в Костинброд, заради която Поршето бе арестуван, и фабриката в хасковското село.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини