Мизерия, кърджалийци продават бижутата си за да посрещнат Нова година

Кърджалийци продават бижутата си за да имат пари за новогодишните празници. Дузината златарски магазинчета по търговската улица “Републиканска” се надпреварват да изкупуват пръстени, обеци и ланци. Грамът върви по 40 лева. За тези, които са го купили преди години за по двадесетачка,продажбата излиза изгодно. Продават бижутата си както българи,така и турци. Дори ромите,които трудно се разделят със златната си украса са принудени да опрат до златарските магазини.

Тези, които очакват, че ще могат да препечелят някой лев до края на годината от временна работа залагат бижутата си в заложните къщи. Там също отчитат ръст в предлагането на злато преди Нова година.

Собствениците на златарски магазини споделят, че конкуренцията е голяма , а търсенето на готова продукция нищожна. Има известно раздвижване в сезонът на сватбите, който обикновено е до октомври. Злато за подаръци купуват предимно представители на турската общност в града.

Повечето от кърджалийци продали златните си накити харчат парите за подаръци. Тази година заради кризата обаче магазинерите по търговската улица се оплакват от слаби обороти. Причината според тях е безпаричието на хората. За сега само бабите и дядовците са тръгнали да купуват по някоя книжка на внуците си. Магазините за детски играчки са празни. От време на време влиза някои заможен клиент, който купува обикновено подарък рекламиран по телевизията.Той не е по джоба на мнозинството клиенти. Вниманието към дамите също не е голямо. Магазините за парфюмерия все още чакат платежоспособни кавалери, които да ощастливят жените на сърцето си с някой марков парфюм.

Отчаяни са в магазините за сувенири. Не върви нищо. Правим обороти единствено по Байрамите, когато идват гости от Турция. Те купуват наред подаръци за свои приятели и съседи. Може мускалче от един лев да е, но се пазарува. Докато при българите отчуждението е голямо. Наскоро бе Никулден.Нямаше никакъв оборот,споделя собственичка на магазин за сувенири.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини