Общината ще променя движението в града без да пита КАТ

Общинският съвет в Хасково промени днес Наредбата за обществения ред при използване на ППС и осигуряване на безопасността на движението, с които изхвърли КАТ-Пътна полиция от списъка с институции, с които трябва да се съгласува промяната в организацията на движението в общината. КАТ отпада от два члена, които досега изискваха съгласуване – за разширяване на Синята зона и при премахване на пътни знаци, парапети, осветителни тела и др.

Предложените промени предизвикаха коментар от Антон Иванов от ГЕРБ, който от трибуната цитира член от Закона за движение по пътищата, който задължава институциите при издаването на нормативни актове, свързани с безопасността на движението, да ги съгласуват с КАТ-Пътна полиция.

„Или това, което предлагате не е нормативен акт, или не е свързан с безопасността на движението“, заключи иронично Антон Иванов.

Себахтин Исмаил от ДПС, който е юрист, скочи пък против глобите с фиш, които според него също са незаконосъобразни.

Думата в дебатите взе и известният адвокат Димо Стоянов, който не намери нищо обезпокоително в предложените текстове. Според юриста в наредбата се изключва съгласуването с КАТ само по отношение на паркирането, а това било изцяло в правомощията на общината.

Изказване от трибуната направи и кметът Георги Иванов, който попита съветника от ГЕРБ Антон Иванов чии интереси защитава – на гражданите и на общината, или на МВР и на КАТ. „Онзи ден спряха една патрулка и налагаха наред глоби на общински служители, минаващи с колите си към паркинга на общината, защото имало знак. КАТ е там, където го пратят“, ядосано заяви градоначалникът.

Според вносителите на предложението няма противоречие със закона. „Освен това промените в организацията на движението минава през архитектурен съвет, през транспортна комисия, където има представители на КАТ“, добави аргументи кметът.

Още в залата се чуха предположения, че променената днес Наредба ще бъде спряна и атакувана в съда от областния управител Ирена Узунова. По закон тя може да го стори в двуседмичен срок.

Още от сесията довечера в новините на телевизия Аида, а разширен репортаж очаквайте в събота от 19.30 часа.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини