БСП и ГЕРБ в Кърджали заедно срещу Раиф Мустафа

Раиф Мустафа

Общинските съветници от БСП и ГЕРБ се обединиха зад исканата от червените оставка на председателя на местния парламент Раиф Мустафа от ДПС. Искането с мотивите за отстраняването му от поста е било внесено във вторник следобед, а сесията е насрочена за четвъртък. Няма яснота обаче дали във вече изготвения дневен ред ще влезе и точката за Мустафа. Той не бе открит за коментар, телефона си не вдигаше и говорителят на групата на ДПС Расим Муса.

„Липсата на диалог с опозицията, грубото пристрастие към ДПС, партийното извиване на ръцете на непослушните, силовото налагане на решенията при абсолютното мнозинство на ДПС – това са само част от мотивите за исканата оставка. Стилът на работа на Раиф Мустафа винаги създава напрежение, което често граничи с етническото”. Това каза Милан Миланов, зам.-председател на областното ръководство на БСП и съветник. Той посочи, че Мустафа не скрил пристрастията си и около номинацията на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали, и лично огласил подписката на 340 души за отхвърлянето на тази точка от дневния ред на тържествената сесия. „Председателят на Общинския съвет беше длъжен да потърси изход от кризата след огромния гаф с генерала, но той не направи никакъв опит за компромисно решение. Той носи персонална отговорност, а ДПС – политическа. Не чухме нищо подобно”, посочи Миланов. Той припомни, че веднага след провалените празници за 100 г. от освобождението на Кърджали от турско робство областният лидер на БСП Милко Багдасаров внесе в деловодството на съвета питане за причините, провокирали скандала. До момента Раиф Мустафа не е отговорил нито писмено, нито устно.

Впоследствие съветниците от БСП и ГЕРБ започнаха бойкот на сесиите. Днес те ще влязат в залата, но ако точката за исканата оставка не попадне в дневния ред, ще напуснат и няма да участват в работата на съвета. Общинският съвет се нуждае от друг тип председател, който така или иначе ще бъде от мнозинството на ДПС, но сред техните съветници има консенсусни и отворени за диалог хора, каза още Миланов. Ако точката бъде отхвърлена, опозицията ще настоява за извънредна сесия, специално посветена на свалянето на Раиф Мустафа и избора на нов шеф.

Труд

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини