Джебел не иска работници християни

Трасето на газопровода между България и Гърция е променено заради отказа на община Джебел да допусне строителите на своя територия. На обществено обсъждане за въздействието на проекта върху околната среда представители на общината са били против изграждането на лагери за строители на тяхна територия с мотив, че така щял да се наруши моралът на местното население, съобщава в. "Преса".

Притесненията били свързани с присъствието на чужди хора и с факта, че мнозинството от работниците ще са християни, докато местното население е изцяло мюсюлманско. Аргументите са записани в протоколите от обсъждането. Проектът вече е променян, за да отговори на изискванията на община Джебел и в заданието за строежа е посочено, че на нейна територия не трябва да има временни лагери. Променено е и трасето, но основната причина за това е избягването на многото археологически обекти по левия бряг на река Върбица. Връзката между газопреносните мрежи на България и Гърция започва от Комотини и следва трасето на трансевропейския транспортен коридор номер 9 през прохода Маказа. По тръбата ще тече азербайджански газ, което ще намали зависимостта ни от Русия.

"Нямам информация за случая. Ако представител на общината е искал да няма лагери на работници, това е станало без мое знание", заявява кметът на Джебел Бахри Юмер. Градоначалникът обещава да направи проверка. Според депутата от ГЕРБ, избрана в Кърджали, Цвета Караянчева, ако са изтъкнати религиозни мотиви срещу работниците, ситуацията е тревожна. Днес тя ще изиска протоколите от заседанието.

Според чл. 37 от Конституцията свободата на съвестта и вероизповеданието не може да се насочва срещу националната сигурност, обществения ред, правата и свободите на другите.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини