Авторът на култовата песен “Две праскови и две череши” представи книга в Кърджали

Петър Василев представя творбата си

Авторът на текста на култовата песен на Диана експрес “Две праскови и две череши” Петър Василев представи във Военния клуб в Кърджали своята петнадесета книга. Тя е със заглвавие “Българска орис” и е издадена в ИК”Родопи”. Редактор е писателят Иван Бунков.

Едни от най-хубавите творчески години на Петър Василев са свързани с Кърджали. Той е един от първите членове на Съюза на българските писатели от Източните Родопи. В годините на соцреализма той е бил безпощадно нападан от бившата кореспондентка на Свободна Европа Румяна Узунова, но никога не отвърнал с лоша дума , спомни си издателят на книгата Иван Бунков. Според него Петър Василев бил безкомпромисен към атаката на софиянци. Бунков определи Василев като поет-гражданин. Няма да го забележите като битов бунтар, той е абсолютно дисциплиниран, посочи при представянето Бунков.

Илюстрациите на книгата да от известния график Владимир Чукич, но той не можа да присъства на представянето на творбата. Стана известно , че преди да илюстрира книгата обаче Чукич е ходил в родната на Василев Хухла за да хване атммосферата.

В своето експозе Петър Василев подчерта ,че творбата му е книга за Хухла, за Ивмайловград, за Кърджали, за България.За това е озаглавена “Българска орис”.Освен стихотворения в нея има импресии, посветени на съгражданите ни турци и българи мохамедани. Василев рецитира стиховете си “Глас”, “Орис” и “Българска коледа”.

На чаша вино продължиха обсъждането на творбата и суперлативите към автора. Съставът за стари градски песни “Еделвайс” към Военния клруб възкреси атмосферата от младостта на поета. Вечерта завърши с българско хоро.

Организатори на вечерта бяха Военния клуб, вестник “Нов живот” и библиотека “Н.Й.Вапцаров”.

Георги Кулов

Поздравленията
Купонът
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини