Мъртви души в Автото, нищят директорката за злоупотреби

В Автото има много деца, но някои от тях са само на книга

Мъртви души, ученици, които никога не са посещавали учебни занятия, а са били записани в гимназията по Автотранспорт, разкри проверка на регионалният инспекторат. Това потвърди началникът му Иван Панайотов. Проверката била възбудена по сигнал от педагозите в гимназията.

След близо 3-седмични интензивни проверки е констатирано, че двама възпитаници на гимназията така и не са се вясвали в час, макар че се водят на отчет. Те са били изключени от школото и преместени в друго училище понеже са надхвърлили лимита от 15 неизвинени отсъствия. Ако с това броят на записаните ученици падне под минимума от 18 деца в клас, паралелката подлежи на закриване, но..от следващата учебна година, каза Панайотов

Още 6-ма ученици са прехвърлени на самостоятелна форма на обучение, пак заради много отсъствия. Те ще се готвят сами, а ако искат да завършат класа, ще полагат изпити в края на годината.

По-раншна проверка на социалните служби пък прекрати детските на 7 ученици на автото заради 5 и повече неизвинени отсъствия. Имало още седем деца, но те по принцип нямали право на детски надбавки, заради висок доход на член от семейството.

Проверката на инспектората е констатирала и редица други нарушения, нищени на вчерашен 4 часов педагогически съвет в школото. Става въпрос за дадени по-малко пари за представително облекло на учителите. Както вече ви информирахме, още от тази година на педагозите се полагат по 320 лв кеш за представително облекло. Средствата заменят досегашните суми отпускани за работно облекло. Някои учители от автото са получили по-малко от тези 320 лв, въпреки че сумата е твърда и договорена от синдикатите. Обяснението на директорът Соня Добчева било, че намалението на сумите е било договорено с учителите. Така и не става ясно на каква база един учител ще приеме да му дадат по-малко пари от гласуваните му от държавата.

Данданиите в Автото не свършват с това. По неофициална информация, педагози са дали на съд директорката за неправомерно уволнение. Става дума за досегашен помощник директор и главен учител, който е бил уволнен 5 месеца преди пенсия. Мотивът бил отпадането на щата за главен учител. При уволнение, педагозите нямат право да получат накуп полагаемите им се при пенсиониране 6 брутни работни заплати. Проблем имало и с пенсионирането на съпругата на въпросният главен учител, заради което нещата отиват на съд.

Haskovo.net не успя да се свърже със семейството за коментар, затова спестява техните имена. Проблема обаче бе потвърден от регионалния инспекторат. Там обаче уточниха, че този казус не влиза в правомощия им, защото касае работодател и негов служител. РИО ще се намеси само ако се окаже, че уволнението е неправомерно и примерно от делегираният бюджет се налага да се изплащат компенсации на възстановен учител.

Потърсена за коментар директор Соня Добчева вдигна по погрешка телефона си. Като чу за какво я търсим, категорично отказа всякакви изявления, с мотива, че проверката не е завършила. После упорито „заглъхна“. Haskovo.net изразява готовност да даде трибуна на всички страни по скандала, както и че ще следи развитието на ситуацията в гимназията по автотранспорт.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини