4-ма в хасковско болни от болест без ваксина

Д-р Георгиева от РЗИ успокои, че в хасковско има само един случай на СПИН

Само един е болен от СПИН в хасковско за 2012-та година, съобщи д-р Мария Георгиева от Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване на СПИН /КАБКИС/ към РЗИ Хасково. За тази година през него са преминали 1230 души. 4-ма души обаче са засечени със сифилис и още 4-ма със свръх опасният хепатит С. Последните две заболявания не са приоритетни в изследването, те се прилагат само на лица, които са от рискови групи. За сифилис са изследвани 180 души, за хепатити, извън най-честия тип А, 172. 

Нито един не е засечен с хепатит В, което се обяснява със задължителната ваксина, която се поставя още от най-ранна детска възраст. Случаите на доказан хепатит С обаче са нетипично много, в епидемиологичната карта на Хасково. 

Това е една от не многото болести за която няма измислена ваксина. Съществуването и е било потвърдено едва през 1989-та година, тоест близо 20 години след СПИН-а. 

Хепатит С се предава основно кръвен път, най-често след венозна употреба на наркотици. Заразяването може да стане и по полов път. Подобно на останалите хепатити и този вид удря черния дроб. В голям процент от случаите предизвиква цироза. Другите усложнения са чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб, кървене в стомаха, което често води до смърт. 

До 50 % от разболелите се не могат да бъдат излекувани напълно. При тези, които развият чернодробна недостатъчност, се налага трансплантация на нов орган. Коварното обаче е, че вирусът обикновено се възобновява след трансплантацията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини