Станева: Ще съдим държавата за орязаните пари за ВиК

Нели Станева

Община Хасково ще си търси орязаните 160 000 лева по проект по съдебен път, заяви заместник кметът Недялка Станева на пресконференция днес. Става дума за одобрен проект за техническа помощ за разширяване на селищната ВиК мрежа в Хасково. След като била проведена процедурата по обществената поръчка, избран изпълнител и с него е сключен договор, от министерството на околната среда и водите като управляващ орган по програма „Околна среда“ направили проверка на процедурата и орязали сумата със 160 000 лева.

Станева обясни, че според проверяващите не са били отворени ценовите оферти на отстранените участници, които били 5-6. „Спазвахме тогавашните изисквания на закона за обществените поръчки, който впоследствие беше променен. За отварянето на офертите на отстранените участници пък ще дойде Сметната палата и ще ни глоби, че сме нарушили тогава действащия закон“, обясни Станева. Тя допълни, че проектът на община Хасково е бил проверяван многократно, правени били забележки, от администрацията ги отстранявали, но следвали отново същите забележки. И така няколко пъти.

По думите на Недялка Станева орязаните пари по този проект представляват 25 на сто от първоначално одобрената сума, което е твърде много, затова общината ще си търси парите чрез съда.

Заместник министърът Ивелина Василева пък обясни за Haskovo.net, че това е стандартната практика, която се прилага за всички общини. По думите й след като дадена община приключи процедурата по избор на изпълнител, се проверява как е била проведена обществената поръчка. „В случая с община Хасково е имало 16 участници, някои от които са били отстранени от процедурата. Управляващият орган смята, че не е била приложена стриктно методиката за оценка. Затова иска комисията в общината отново да се събере и да отвори и останалите оферти. Целта е да се види кой участник, отговарящ на условията, но с най-ниска оферта би бил избран при ясна процедура. И проектът се финансира в рамките на тази най-ниска цена“, обясни замминистърката на екологията.

Тя все още не знаеше за каква сума става дума и колко пари ще се орежат за община Хасково по този проект. Заяви, че това предстои тепърва да се направи.

По повод възраженията на община Хасково за промените в закона за обществените поръчки и че са били спазени изискванията му към онзи момент, Ивелина Василева отговори: „Общината може да предаде становището си в писмен вид, за да се запознаем с него“. Тя допълни, че задължение на Управляващия орган по програмата е да пази парите на европейските данъкоплатци, за да не се пилеят по-големи от необходимите суми.

Тодор Кръшков

Заместничката на Нона Караджова - Ивелина Василева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини