Ердоган критикува сериала за Сюлейман Великолепни

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува турската поредица "Сюлейман Великолепни", който се прожектира вече в няколко страни, между които и България- „Великолепният век" Според думите му авторите на поредицата не са представили правилно предците на днешна Турция. "Ние нямаме такива предци. Ние такъв законодател, такъв султан Сюлейман не сме имали. Той 30 години от живота си прекарва на кон, а не в двореца, както е показано в сериала ", каза Ердоган. Той подчерта, че очаква правосъдието да вземе мерки срещу режисьорите на сериала, както и срещу собствениците на телевизията, която е поръчала този филм. Сюлейман I , известен още като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател (на турски Кануни) е десетият и най-дълго управлявалият султан на Османската империя: от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона. Роден на 6 ноември 1494 г. в Трабзон.
По време на управлението на Сюлейман Османската империя достига своя зенит и става световна сила. Въпреки че империята продължава да разширява своите владения и след смъртта му, управлението му е последвано от дълги години на упадък. Когато Сюлейман Великолепни умира, най-важните мюсюлмански градове (Мека, Медина,Йерусалим, Дамаск и Багдад), много балкански области до днешна Австрия, както и голяма част от Северна Африка вече са част от Османската империя.
Начело на непрекъснато разширяващата се държава, Сюлейман лично провежда законодателни промени, свързани с обществото, образованието, данъците и наказателното право. Неговите закони формират империята за векове напред. Самият Сюлейман не само е изтъкнат поет и златар, но и е голям покровител на османскатакултура, преживяла по негово време Златен век в изкуствата, литературата иархитектурата. Сюлейман говори пет езика: османски турски, арабски, чагатай (диалект на тюркските езици, свързан с уйгурския език), персийски и сръбски.
Скъсвайки с традициите, Сюлейман се жени за момиче от харема, Роксолана, която става известна като Хюрем султан. Техният син Селим II наследява Сюлейман след смъртта му през 1566 г., след 46-годишно управление.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини