Отмениха акт на никотиновата полиция, глобили готвача

Хасковският административен съд отмени наказателно постановление на РЗИ Хасково, с което е глобен с 200 лева управителят на снек бар „Ники”. Санкцията първоначално е била потвърдена от районните магистрати, но при обжалването втората инстанция намира, че е била наложена неправилно.

През януари 2011 година младши инспектор в РЗИ съставил предписание на обекта, в който било разрешено пушенето, и го връчил на „управителя Н.П”. Собственик на обекта е „Тони-10- Тодорка Пехливанова”. В предписанието се изисквало „Да се осигури веднъж годишно измерване от акредитирана лаборатория на ефективността на вентилацията в заведението. Протоколите от измерванията да се съхраняват в обекта и да се предоставят при проверките на държавните здравни инспектори”. Определен е и срок за изпълнение на предписанието, а именно „веднага и постоянно”. Отговорността за изпълнение е възложена на Н.Л.П.

Година по-късно, през януари 2012-а година повторна проверка на никотиновата полиция установила, че предписанието й не е изпълнено и от РЗИ налагат глобата от 200 лева на „управителя Н. П”.

Магистратите установяват обаче, че Н.П. не е управител на бара, видно от трудовия му договор било, че той е „работник кухня”. При това положение съдът намира, че не може да се държи отговорен за неизпълнено предписание готвачът, отговорност за това носи шефът на фирмата-собственик.

Отделно от това съдът смята, че срокът за изпълнение на предписанието – „веднага и постоянно” е противоречив. Резултат „веднага” се постига с еднократно действие, докато „постоянно” предполага съвсем други мерки. Кашата става пълна с допълнението в предписанието „измерването да се извършва веднъж годишно”.

С тези мотиви магистратите отменят решението на районния съд, както и наказателното постановление.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини