Изчезна остров Сънди

Остров в южната част на Тихия океан, показан на морски графики и карти на света, както и на Google Earth и Google Maps, не съществува, доказаха австралийски учени.

Смяташе се, че значителната ивица земя, наречена остров Сънди в Google Maps, е разположена по средата между Австралия и остров Нова Каледония (френско владение).

Но когато учени от Университета в Сидни отишли в района, открили само сините води на Коралово море (периферно море от басейна на Тихия океан), съобщава Би Би Си.

Островът фантом е включен в публикации за поне едно десетилетие.

Мария Ситън - учен от Университета в Сидни, която е била на борда на кораба, отишъл да изследва острова, каза, че екипът е очаквал земя, а не океан с 1400 м дълбочина.

"Искахме да го проверим, защото навигационните системи на борда на кораба показваха дълбочината на водата от 1400 м в тази област - много дълбоко", съобщи пред АФП д-р Ситън след 25-дневното пътуване.

"Той е на Google Earth и на други карти, така че ние отидохме да го проучим и островът го нямаше. Ние сме много озадачени. Това е доста странно. Как той се озовал на картите? Ние просто не знаем, но планираме да проучим и да разберем", посочва още ученият.

Австралийските вестници съобщават, че островът фантом би трябвало да се намира във френските териториални води, ако е съществувал, но той не присъства на френските държавни карти.

Хидрографската служба на Австралия, която прави морски карти на страната, казва, че появата на острова на някои научни карти и Google Earth може да бъде само в резултат на човешка грешка, повтаряща се през годините.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини