Младенов: 3 500 социални помощи са спрени от началото на годината

Над 3 500 социални помощи са спрени от началото на годината досега. Парите са стопирани при засечка, че не се разходват по предназначение, заяви в Димитровград социалният министър Тотю Младенов. Повечето от спрените пари са при случаи, в които е доказано, че децата не ходят на училище.

Според министърът идеята на опозицията детските добавки да бъдат давани целево е добра. Той посочи, че все по-често при установяване, че детските  не отиват по предназначение, социалните работници в страната прилагат рестриктивни мерки. Те спират кешовото постъпление от 35 лв. към семейния бюджет. Със сумата социалните купували каквото  е необходимо за дететокато -храна, учебни помагала или дрехи. По думите на министър Младенов има над 1000 случая в страната, при които социалните работници са приложили схемата.

По негово разпореждане проверките ще продължат и през следващите месеци.

Над 4900 деца от 0 до 3 и от 3 до 7 години и родителите им  ще се ползват от услугата по Проекта за социално включване, каза още Младенов. Тя е интегрирана, здравна и социална услуга. Целта е да се даде равен шанс на всички деца преди първи клас.

 По отношение на очакваните коледни добавки, министър Младенов не се ангажира с конкретен отговор.“ Редно е да изчакаме до 30-ти ноември. Тогава ще е ясна сумата, която може да бъде заделена от държавния бюджет на базата на повечето приходи, които се очертават на този етап и как тя ще бъде разпределена. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, които получават ниски пенсии“, обясни той.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини