600 деца мръзнат в хасковско училище. Преглед на регионалния печат

"600 деца мръзнат в "Левски" до понеделник", чело на "Новинар юг". Учениците в хасковското СОУ "Васил Левски" учат на студено, защото парното е в ремонт. Децата ходили на училище с якета.  Топлото ще бъде пуснато в понеделник 19-ти ноември. Междувременно температурите в Хасково вече са около 10-11 градуса, което предопределя студа и в класните стаи. За директорът Ангелина Кирилова, това е въпрос на зиморничавост. Имало деца с якета, но имало и такива по къси ръкави. Директорът твърди, че не знае колко е температурата в клас, защото не я е мерила. Не знаят колко е температурата и от органа, чиято работа е да я следи-РЗИ. От здравната инспекция обещали да направят проверка. Именно те са оторизираните да санкционират ако трябва, когато температурата в класните стаи падне под законния минимум от 18 градуса. "Левски" е едно от двете хасковски училища, в които тече интензивен ремонт по сградата. В другото, Езиковата, децата учат на топло. 

"Родилка с удавено бебе в клозета, разследват я". Кръстина или Кръстияна, както я изписват във вестника, родила в тоалетната на обитаваната от нея квартира на харманлийската улица "Георги Жечев". Твърди, че детето живяло само няколко минути и издъхнало. Съдебният лекар д-р Еленски обаче смята, че детето е живяло поне два часа след раждането. Аутопсията е показала, че бебето е умряло от удавяне. Полицията е възбудила разследване срещу жената по член.120 от НК. Той третира подобно престъпление като резултат от след родилен стрес и предвижда наказание до 3 години затвор.

"Г. Манолов поиска, Обс даде под наем чужд имот" заглавие над главата. Свиленградският кмет Георги Манолов предложил, а общинският съвет приел, отдаването под наем на 4 дка в местността "Червената пръст", на старозагорска фирма, която щяла да строи там асфалтова база. Всичко хубаво, ама земята е държавна и общината няма право да се разпорежда с нея. Затова от министерството на земеделието и храните назначили проверка по случая и изпратили документацията на областният управител Ирена Узунова, която трябва да защити държавния интерес. Узунова я няма на страниците на вестника, защото е на заседание на МС. Развитието на случая е обещано за следващ брой.

"Димитров на амбразурата, д-р Наков в бункера на МБАЛ", четиво на стр.4-та посветено на затъналата в дългове димитровградска болница "Света Екатерина". Димитров е бившия кмет на града Стефан Димитров, по времето на чийто мандат, управителят на болницата д-р Здравко Наков е натрупал дълг от 650 хиляди лева, заради неразплатена сума от 49 хиляди.

"Търсят подслон за хасковските бездомници". Рязкото застудяване принуди социалните спешно да търсят места за настаняване на хасковските бездомници. Засега в социалното знаят за 5-ма такива души. В Хасково няма център за временно настаняване, затова ще се търсят варианти със Старческия дом на Кенана и психодиспансера. Социалните ще предприемат мерки, когато температурите навън паднат под 12 градуса в три последователни дни. Засега такива бяха измерени само вчера.

"В Кожното 4 месеца без заплати"-чело на "Хасковска Марица". Откакто държавата спря финансирането на преминал болен през Кожното, в бившия диспансер непрекъснато се оплакват от финансов недоимък. Финансирането сега е само по клинични пътеки, но както е известно за тях има лимит от Здравната каса. И както е характерно за всички лечебни заведения в страната, и тук редовно надхвърлят тези лимити. Само че не им ги плащат. Шефът на Кожното д-р Млъзев настоява общината да спаси лечебното заведение като отпусне допълнително 85 хиляди лева за да просъществува диспансера. Персоналът му е орязан от 35 на 19 души, но въпреки това няма заплати за останалите. От 4 месеца медиците там са на фотосинтеза и то при условие, че средно месечното им възнаграждение е малко над 500 лв. Или поне така твърдят от Кожното.

"Общината пише акт на полицията, тя не го приема". 50 реда неясен текст, който всъщност касае хасковската Синя Зона.

Водевилът с разширяване на Зоната продължава. Решението за включване в нея на паркингът пред областна администрация и този до полицията бе спряно от губернаторът Ирена Узунова. От общината пък спретнали проверка и обявили бариерите за незаконни. Твърдят, че от полицията отказали да им приемат констативния акт. От полицията лаконично отговарят, че никой не им е го е връчвал по каналния ред. Имало някакви хвърчащи заповеди оставени на бариерата на паркинга. Портиерът там не бил деловодство и не му било работата да приема подобни документи.

"Майка удави бебето си" относно вчерашната драма в Харманли.  Родилката категорично отказала да разговаря с репортер на вестника с обяснението, че трудно ще преживее случилото се.

Пред репортери на други медии обаче казала, че и е много тежко защото за пръв път губела дете. Което не е точно така. Първото и дете е далеч при баща си, второто е оставено в социален дом. Сегашната бременност била от турски тираджия, който в момента бил извън страната.

"Влак помете БМВ на ЖП прелез". Кола заседнала на неохраняем прелез в Симеоновград. След като не успял да запали, шофьорът Иван Ванчев я оставил на милостта на идващия товарен влак. Релсовото превозно средство се движело бавно и успяло да спре преди да разпарчетоса колата. На БМВ-то пострадала само дясната влата, на мястото до шофьора.

Това е по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини