Медиен скандал разтърси Острова

Медийна криза пламна във Великобритания.

Генералният директор на Би Би Си подаде оставка, след като стана ясно, че медията погрешно е замесила британски политик в скандал за сексуално насилие над деца, съобщи АФП.

Корпорацията потъна в най-дълбоката криза в историята си след оттеглянето на  Джордж Ентуисъл, само след 54 дни на тази позиция, коментира „Обзървър”.

Ентуисъл падна в собствения си капан, след като кризата ескалира след потвърждението в петък, че Би Би Си е замесила погрешно лорд Макълпайн, бивш високопоставен политик от редиците на консерваторите, в скандал с педофилия. Това е вторият скандал, който нанася удар на „Нюзнайт” през последните седмици.

В извънредно излъчване пред централата на телевизията в Лондон той посочи, че чувства, че оставката е единствената „благородна” постъпка. 

Ентуисъл заяви, че е взел решение да се оттегли „в светлината на факта, че като генерален директор и главен редактор носи отговорност за цялото съдържание”. Той поясни, че той не е гледал предаването преди то да излезе в ефир.

В програмата „Нюзуик” беше излъчено интервю с възпитаник на социален дом в Уелс, който твърди, че през 70-те и 80-те години на миналия век е бил подлаган на сексуално насилие. Той разказа в ефира на медията, че един от насилниците е бил високопоставен политик от Консервативната партия.

Депутати от британската Палата на общините заявиха, че Би Би Си трябва да бъде по-предпазлива в проверката на фактите, за да не загуби доверие от страна обществото.

Депутатът сега планира да съди опозорилите го лица.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини