Удавеното село остана без пари, 22-ма висят за нов дом

Не всички унищожени къщи в Бисер ще бъдат възстановени

Дарителската сметка за възстановяване на удавеното село Бисер е празна и няма гаранции, че ще се напълни за възстановяване на всички съборени в наводнението от 6-ти февруари къщи. Това потвърди шефът на БЧК Христо Григоров, по повод информациите, че десетки бисерчани остават без домове. Тези които ще надяват на чудо през 2013-та, са 22-ма.

Близо 2.5 млн лева са събраните в сметката на БЧК средства за възстановяването на Бисер, от всички дарителски кампании, обясни Григоров. С тях са изградени 30 къщи, в които вече има новодомци. От даренията на строителни материали - керемиди, греди, тухли, са спестени около 70 хиляди лева. С тях е започнато изграждането на още две къщи. Частни дарители пък са построили други 2 къщи. С което общия брой на очакваните за завършване домове до края на 2012 са 34, при общо 56 подлежащи на възстановяване. По неофициална информация, селският съвет на селото взел решение 10 от тези къщи да не бъдат строени, защото били изоставени от години и в тях не живеел никой. Бившият председател на селският съвет и настоящ негов член Красимир Колев обаче не потвърди тази информация. Според него това било само идея, но тя дори не е била обсъждана сериозно. Той обясни и принципът, според който част от потърпевшите са били отложени за догодина. Те имали постоянно местоживеене в Харманли, в селските си къщи идвали само за уикенда или за ваканции. С приоритет били тези, които си живеят в селото и за които това е основно жилище. Нито Колев, нито други от Бисер знаеха, че парите били изчерпани.

„В момента сме малко „разкрачени“ събираме пари и за ударения от земетресението Перник, който е много по-бедстващ от Бисер в момента“ поясни Григоров на въпрос, ще се организира ли нова акция в помощ на харманлийското село.

Средно по 75 хиляди излиза изграждането на нов дом за потърпевшите от Бисер. Простата сметка показва, че за всички 56 къщи трябват 4 200 000 лв или още над 1.5 млн за неизградените домове.

Г. Христов

32-ма щастливци ще имат домове като този. Останалите ще се надяват
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини