Блок ще съди ВиК за "служебна" вода

Обитателите на блока на ул. "Единство" разглеждат кой колко кубика "служебна" вода има начислени. Бейтула Апти е мъжът вдясно

Обитателите на блок на ул. „Единство” 25, (до АГО), се заканват да съдят ВиК Хасково за начисляваните им всеки месец в продължение на години по няколко кубика „служебна вода”. Вчера търпението им се изчерпа и те алармираха Haskovo.net за „рекета”, на който са подложени от водния монополист.

„Имам месечна консумация от 10 кубика. Два са ми начислени отгоре служебно, ще трябва да платя 12. На съседи, които имат по 5 кубика, им начисляват по един отгоре. „Служебно”. Тези пък с до 3 кубика – нищо. И така вече 10 години. Писна ни вече!”

Това са думите на Бейтула Апти, който е и домоуправител на блока. Той обясни, че сградата има общ водомер, а обясненията на инкасаторката били, че такива са нарежданията „отгоре”. По думите му в блока има 105 домакинства. Средно по два кубика отгоре прави над 200 кубика. „Никой не може да открадне толкова вода за месец!”, категоричен е Бейтула. Той се кълне, че теч от водопровода в блока им няма.

Шефката на отдел „Продажби” във ВиК Хасково Мария Петрова обясни, че всеки месец се засича разликата между показанията на общия водомер и сбора от показанията на отделните измервателни устройства. „Когато има разлика, да речем, 50 кубика, те се делят на общия брой на индивидуалните водомери и получаваме един коефициент, с който индексираме показанията на всеки абонат”, обясни тя.

„Така обаче карат хората да крадат вода”, опонират от блока. „По тази начин този, който има отчетено по-високо потребление, 10 кубика, да речем, ще плати „служебно” още два. А този, който има отчетени само 2 кубика, няма да плати нищо. А кой е по-вероятният крадец на вода – който има отчетени повече кубици, или този с по-малкото?”, питат ощетените. Според тях ако някой от комшиите им наистина си е направил байпас и заобикаля водомера, то ВиК го оставя безнаказан, а наказва именно почтените абонати с големи показания на водомера, отчитащи реалното потребление.

„Така излиза при подобна хипотеза”, съгласи се шефката на отдел „Продажби” Мария Петрова. Но методиката била определена от Наредба №4, записана в Общите условия на ВиК. „Имали сме проверки от ДКЕВР, те ни предписват да спазваме методиката в Наредба 4”, допълни Петрова.

„Ние пък ще съдим ВиК”, заканват се обитателите на блока. Те възнамеряват да си поискат обратно и „служебните” суми, прибирани им продължение на десетина години.

„Моят водомер е пломбиран и запечатан. Смятам за справедливо да си платя консумацията, всякакви „служебни” начисления отгоре са просто изнудване. Ако някой краде, ВиК да си го намери. А те не само че не го търсят, но и на практика го освобождават от задължението да плати поне част от тази вода. Натоварват порядъчните платци. Излежда, така е по-лесно”, заключава Бейтула.

Тодор Кръшков

Коректните абонати са натоварени с по-високи сметки за вода, смятат комшиите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини