Зимата изви ръцете на ресторантьорите, молят РЗИ за съдействие

Хасковските заведения ще си останат празни през зимата, опасяват се ресторантьори

Абсолютната забрана за тютюнопушене на обществени места се стоварва с пълна сила върху хасковските ресторантьори с наближаването на зимата.

Въпреки опитите за либерализиране на режима, законът остава непроменен. А той предвижда пълна забрана за пушене в закрити обществени места на територията на Република България.

Изправени до стената, местните ресторантьори поканиха утре Никотиновата полиция от Регионалната здравна инспекция да им даде разяснения, как и вълка да е сит и агнето цяло. Работата е там, че няма начин, ако законът трябва да се спазва.

Единствените места в заведенията през зимата са закритите. Тълкуването за закрито обществено място е наличието на 3 от възможните 5 стени /заедно с покрива/. С други думи-отварянето на прозорците, дори и те да са целите стени, няма да превърне закрито помещение в открито, понеже няма ресторант с 3 остъклени изцяло стени. Отделен е въпросът, колко комфортно ще бъде за клиента през зимата при отворени стъкла.

Бизнесът на ресторантьорите се срина веднага след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене от 1-ви юни, въпреки спасението на летните градини. Българите и особено хасковлиите си остават в мнозинството си пушачи. А досегашният опит на забраната показа, че те избягват заведения, в които им се забранява пушенето. Опитите на ресторантите да намерят пролука от рода на частни партита, клубове за пушачи и прочие, се провали от категоричните разпоредби на закона.

Шефът на никотиновата полиция, д-р Иван Александров обясни, че на глоби подлежат и тези заведения, които приспособяват „стаи“ за пушене, заградени с найлон. Становището на здравното министерството е, че найлонът представлява „преграда“ по смисъла на закона, така че влиза в категорията „закрито“.

Може би и заради невъзможността да каже нещо различно, никотинов полицай №1  няма да се яви на явката с ресторантьорите на 25-ти октомври, а ще тръгне да налага глоби. Проверките на РЗИ из ресторанти и заведения зачестяват с наближаването на зимата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини