Смешен плач: Майчинството е изгодно, дори и в този си размер

Хасковските майки не проявиха желание да се включат в протеста за майчинството. Може би си дават сметка, че то им е изгодно

Майчинството е смешно, с тези пари не могат да се отглеждат деца.Що за държава е тази която отделя само жълти стотинки за децата си?Нямаме алтернатива, това е геноцид към децата! 

Тези че и по тежки думи ни се внушават по медиите от българските родители. На този ден, когато спонтанно избуяха родителските протести, но и всеки ден. 

Всъщност не е вярно. Родителите имат алтернатива. Но тя не им е толкова изгодна, като настоящото майчинство, дори и от 240 лв. 

Не че 500/или повече/ лева не са по-добре, но държавата просто няма пари. А искат всички-пенсионерите/ и те имат право, не мислите ли?/ и работещите - за по-големи заплати, и тези които искат по-голям пакет здравни услуги. Няма пари за всички, но майчинства се изплащат. Щото в други държави ги няма тия две години. В уж много по богати и развити демокрации, майчинството е от няколко месеца до 1 година/примери в другия материал по темата/. А алтернативата в България е много по-достъпна от тази в странско. Нарича се ясла. 

В яслите се приемат деца след 10-месечна възраст. За целодневно обгрижване в детско заведение, държавата отпуска 1001 лв годишно. Разхвърлено на 11 месеца, прави по 91 лв месечно. Общината додава още 65 лв на дете. 156 лв бюджетна издръжка, срещу 240 лв при майчинството. При това родителят пак взима майчинство, но в размер на ½ от дължимото за месеца.

Обаче родителят трябва да плаща и 50 лв такса на градината/ в Хасково/. А майчинството от 240 лв е еднозначен плюс. 

Логично, предпочита се кешът от държавата. Някои предпочитаха и двете, хем на градина, хем с майчинство. Като им казаха, че така не може-пак рев и обвинения до небесата. Но това е друга тема. 

Всъщност градината си има много предимства. Преки за държавата/нас,/ която пести пари, но пък затова ще я обвиняват, и непреки за родителите. На първо място родителят може да работи. Каквото и да е, ще взима повече от 240 лв, поне минималната работна заплата-290, а от догодина 310 лв.

Факт е, че дете обгрижвано в градина, много по-бързо се интегрира в обществото и става негов пълноценен член. На някои места дори го учат допълнително на български, щото в семейството му няма шанс това да се случи/справка-детска градина №11 в Хасково/. 

Факт е, че грижи за децата полагат квалифицирани детски учители. Е, не могат да са по-добри от мама, но знаят повече от повечето мами.

Факт е, че това донякъде ще окултури едно мургаво малцинство, което направи семеен бизнес от цоцане на държавата. На тях дори и безплатна да им я направят, няма да си пуснат децата на градина.

Затова решението е просто. 

Вместо нон-стоп да се иска увеличение на парите, а те никога да не стигат, майчинството за втора година да отпадне, градините да станат НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, а едни актуализирани детски, например ½ от МРЗ, да се дават САМО и ЕДИНСТВЕНО ако детето посещава детска градина. Изгодно е за всички, само не и за тези които предпочитат просто да искат повече и повече. 

Това ще ни спаси от многото неработещо-пушещи по парковете, под плаща „гледане на детето“. Това ще ни спаси от все по-безработно и неуко малцинство, което не проявяват никакъв мерак да променят статуквото си. 

И последно: този шанс го нямат в Германия, където таксата за детски градини е 200 евро без храната. Нямат го и в Испания където таксата е 700 евро и горе долу толкова излиза да наемеш човек да ти гледа детето в къщи. Има го в България. Но за съжаление има и българският пазар, наречен избори.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини