В Турция има 70 американски ядрени бомби

В Турция има около 70 ядрени бомби B-61, които се намират в турско-американската военновъздушната база Инджирлик в южната провинция Адана. Въпреки реалното присъствие на тези оръжия, техните възможни употреби са ограничени, съобщава ИТАР-ТАСС като цитира „Хабер тюрк".

Бомбите, или поне повечето от тях, са собственост на американската армия и Вашингтон си запазва правото да ги използва по предназначение, ако е необходимо. Според източника преди 1995 г. такива ядрени бомби е имало в две други бази на ВВС - Акънджи и Балъкесир, но сега всички те са преместени в Инджирлик.

Наличието на ядрено оръжие в Турция се обяснява с интересите на САЩ в случай на извънредна ситуация в региона. При сериозен конфликт американската армия би могла да превози бомба в центъра на събитията.
В същото време, отбелязва „Хабер тюрк", основният проблем остава начинът за доставка на такива оръжия. Въпреки многократното настояване от страна на Турция за разполагането в американската база в Инджирлик на самолети, способни да носят ядрени бомби, американските власти отказват това.

В самата република, според експертите, възможност да носят ядрена бойна глава, имат например самолетите F-16. Официално обаче, тези машини не са предназначени за транспортиране на което и да е от тези видове оръжия и за изпълнението на подобна мисия като цяло.
Това означава, че доставката на атомната бомба в турски изтребител е свързана с разрешение за провеждане на "специална мисия", което поражда редица формалности и политически въпроси.

B-61 е главното оръжие на стратегическите ядрени сили на Съединените щати. Тялото му може да издържи свръхзвукова скорост. B-61 е с дължина от 3,58 метра и с диаметър от около 33 см. Бомбата тежи средно около 320 кг, но варира в зависимост от модификацията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини