600 лв за еднократно лечение на остеопороза

Навременните прегледи спестяват много пари за лекарства

Около 600 лв струва еднократното лечение на остеопороза, за една година. Ефектът е безспорен, спестява бъдещи проблеми и надеждно защитава костите от отслабване. Това обявиха лекари от Хасково на информационна среща в регионалната здравна инспекция /РЗИ/ по случай утрешния световен ден за борба с остепорозата – 20 октомври. Според ендокринологът д-р Тодор Стойков, еднократното вливане в кръвта на специални лекарства от групата на Би-фосватите има стабилен и положителен ефект, на който масово се разчита в чужбина. За българите обаче е непосилно, дори и касата да поеме процент от цената на медикамента. Здравната каса заплаща само 25 % от цената на лекарствата за остеопороза, така че до крайният потребител инжекцията с би-фосвати идва на минимум на 450 лв. 

Алтернативата е в ежемесечно приемане медикаменти, което струва около 30-40 лв. Лошото е, че хората не чувстват директно подобрение от хапчетата и в един момент спират да ги пият. „Някаква апатия ги обхваща“ коментира специалистът д-р Георги Кабаков. Всъщност хапопете задържат развитието на болестта, а не възстановяват костите. 

Единственият изход е профилактиката, консенсусно възкликнаха лекарите. С тази идея, идните сряда и четвъртък са организирани нови прегледи за хасковлии, на промоционалната цена от 5 лева. Прегледите ще бъдат в РЗИ на последния етаж. Записването става на тел.  0884 714 439 . 

По повод нетипично високият процент на жени с проблеми /50 % от изследваните/, изведен от прегледите тази сряда, лекарите коментираха, че вероятно в този първи ден са преминали пациенти, насочени за изследване от личните си лекари. Тъй като иначе процедурата по изследване на костната плътност би им струвала между 20 и 25 лв. От РЗИ очакват нормалният процент на засегнати от намаляване на костна плътност хасковлийки, да е близък до средния за страната-около 20 %. 

Болестта засяга основно жени, особено тези които са влезли в менопаузата.  0884 714 439

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини