Хасковското Механо стана най-модерното в страната

Най-модерно оборудваното професионално училище в страната е в Хасково. Професионалната гимназия по механоелектротехника „ Стойчо и Кица Марчеви“ вече разполага с три лаборатории -симулаторна по машиностроене, по електротехника и автоматика, и лаборатория по електроника. Лабораториите са оборудвани с 20 компютри и софтуер от водещата в този бранш фирма„Фесто“. Освен това в училището вече има и кабинет по практика с цифрово-програмен струг и фреза, обясни директорът на училището Дорина Карадимова.

Новите придобивки на гимназията са по съвместен проект с Индустриално-техническата професионална гимназия в турския град Люлебургаз. Подобни ултрамодерни кабинети има и в училището на съседната държава. Средствата за оборудванто са набавени чрез съвместен проекта по програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС за подобряване на инфраструктурата на професионалното и техническо образование.

Съвместната разработка, която беше координирана от предишния директор на хасковската гимназия инж. Ангел Бързев, е с давност на изпълнение 15 месеца и финансиране от близо 540 000 евро. С официалното прерязване на лентата на новите придобивки в Хасково, проекта беше финализиран.

За откриването на модерните кабинети в хасковската гимназия пристигна и делегация от партньорското турско училище. По време на срещата, на която присъстваха инспектори от местния образователен инспекторат, зам.кмета на Хасково Минко Ангелов, поздрави ръководствата на двете гимназии и им пжела бъдещи съвместни проекти в полза на развитието на младите хора в трансграничния район между България и Турция.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини