Археолози откриха въоръжен до зъби римски кавалерист

Археологът Станислав Илиев показва кавалерийския меч на погребания воин

Гроб на римски воин от 2-4-ти век от н.е. откриха хасковски археолози в землището на гр. Меричлери, димитровградско. Става въпрос за елитен кавалерист, изгорен заедно с оръжията си-меч и три копия. Бронзови съдини с погребални дарове, пръстен и монета са сред другите ценни находки на разкопките, които продължават цяло лято. На мястото в местността Кайряка има поне още 10 римски погребения, но това на воина е най-интересно. 

За същността му на кавалерист свидетелстват дължината на гладиуса- бойният меч у римляните. Той е с дължина от близо 80 сантиметра, значително по дълъг от пехотните римски мечове, по онова време стигащи само до 45 см. Те са били предназначени най-вече за мушкане в сгъстения строй на римския легион. Кавалерията обаче е сечала на поразия. Копията също са характерни-с тънка дръжка, което личи по наконечника и с дълго и тясно острие. Пробождат цялото тяло и е невъзможно да бъдат измъкнати, за да се използват срещу нападателите. 

Въпреки че римляните разчитали предимно на пехотата си, през управлението на император Траян/ 2-ри век/ кавалерията се превръща в елитната част на най-елитната армия на древността. В тежката конница са служили само благородници и до един-римски граждани. Което означава, че воинът е паднал в битка при някой от многобройните походи на императорите в региона. В края на периода, когато са датирани останките обаче, в римската армия навлиза и романизовано местно население. Според ръководителят на разкопките Станислав Илиев, случаят може и да е такъв. 

За разлика от другите погребения, кладата на кавалериста е била на мястото където е погребан. Чест, оказвана на бойците паднали в битка. С римлянина са горели и оръжията му, което личеше по лошото състояние на меча. Едното от копията обаче бе остро като бръснач и с лекота порязваше дори и сега, установи репортерска проверка. 

Разкопките са разкрили още и човешки кости, керамика, бронзови съдове и монети. Сред най-интересните артефакти е стъкленица за сълзи, пак от римско време. Малкото шишенце е използвано за събиране на сълзите на близките, които не са могли да присъстват на погребението. 

Разкопките в района откриха три надгробни могили. Чрез радио-въглероден анализ в Шотландия е потвърдено, че най-старите находки в района са от 3-то хилядолетие преди Христа.

Г.Христов

Както и остриетата на бойните копия
Стъкленицата за събиране на сълзи
Разкопките на могилата разкриват поне 10 римски погребения
Изпод всеки пласт изкачат артефакти
Част от керамичен съд
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини