Шекспир на 20-ти век идва на хасковска сцена

Петър Савчов

Постановка по пиеса на спрягания за Шекспир на 20-ти век Марк Камолети ще бъде представена в Хасково идния вторник. “Любовен уикенд“ е коопродукция на театър “Провокация“ и международния фестивал „Перперикон“.

Представлението е дело на двама режисьори – постановчик на пиесата е Димо Димов, а на специалните сцени - обявеният за мим № 1 в света от фестивала в Лондон Вельо Горанов. Той е направил пластиките и част от най -колоритните сцени, като „ Сън“ в спектакъла, които са за „ценители“, обясни директорът на фестивала “Перперикон“ Петър Савчов.

„Любовен уикенд” е съвременна реплика на класическата комедия „Слуга на двама господари“. Оригиналното заглавие на писания през 60-те години на миналия век от Камолети текст е „Слугинята Анна“. Това е първата пиеса от всичките 18 на французина. Въпреки, че не е от най-продуктивните автори, творбите му са сред най-поставяните, обясни Савчов. Макар и малко на брой, пиесите на Марк Камолети са играни в 190 страни по целия свят и с посещаемост от над 900 млн. зрители са били всички рекорди по интерес към културно събитие.

В „Любовен уикенд“ репликите са намалени, защото френския текст бил „много бъбрив“, обясни Савчов. Целта на екипа, реализирал продукцията е да изкристализират ситуациите за по-лесно общуване с публиката“, обясни още той. Хасковлийката Румяна Бъчварова е в една от ролите, а музиката на спектакъла е дело на Радостин Робев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини