Не щат религия в училище. Преглед на регионалния печат

"Не щат религия в училище", чело на "Хасковска Марица". Нито една група по СИП Религия не е сформирана в хасковските школа. Въпреки че доскоро се дебатираше налагането на вероучението като задължително в училище, резултатите показват, че тази идея не среща широка обществена подкрепа. Общо 5 групи по религиозно обучение има в областта. Православие се изучава в Димитровград, Харманли, Ивайловград. В училището в село Силен, стамболовско, пък се учи ислям. Това е едно от двете училища, където има сформирани групи за изучаване на турски език. Другото е в Караманци.

"Заровиха послание на мемориала в Узунджово". В хасковското село празнуваха 100 години от създаване на българската авиация. Доскоро там бе база на авиополк, но бойната единица бе закрита при реформите в Българската армия. Вчера там се събраха бивши летци и роднини на пилоти, които да почетат паметта на загиналите по време на военната си служба. Заровено бе послание за поколенията, в което се отправят молитви за благото на България.

"Близки издирват 2 месеца Запрян Петков", водещо на крими страницата. 19 годишният хасковлия изчезнал още в средата на август и оттогава не е виждан от семейството му. Роднини го забелязвали из града, после тръгнал слух, че живее в Пловдив. Родителите му склонили да разпространят данни за изчезналото момче из медиите, след като едномесечно издирване чрез полицията не дало резултат. Запрян завършил хасковската Гимназия по туризъм. Бил солист на ансамбъл "Южняче" но в последната година не идвал на репетиции, разказва ръководителят Васко Димов. Помагал на родителите си, които имали маса на зеленчуковия пазар. В навечерието на изчезването му на 17 август, имали леко спречкване в семейството по повод празнуване на рожденният ден на Запрян. После той изчезнал, но оставил бележка на родителското тяло. Те обаче отказват да разкрият какво е съдържанието и.

Умоляват се всички, които имат някаква информация за момчето, да позвънят на 112. Снимката на Запрян може да видите включителяно и в сайта Haskovo.net.

"Цената на водата пречи на обединението в сектора". Европа иска окрупняване на ВиК сектора в България, за да ни отпуска пари за него. Окрупняването, поне в хасковско, се спъва от различните за общините цени на водата. Няма как безпроблемно да се слеят хасковското ВиК с 2.95 лв за кубик, Димитровград с 1.86 лв за кубик и Стамболово, където цената на водата е още по-ниска. Затова засега са учредени три водни асоциации, за трите посочени общини. Пътят обаче е да стане 1 асоциация.

От Хасково ще спечелят от тази работа. Да му мислят тия, които се хвалят с евтина вода.

"Хасково 2012 с летящ старт към върха". "Хасково 2012" е женският баскетболен отбор на града. Би "Левски" в София, на старта на баскетболното първенство.

"Наградите Аскеер и Икар са фалш и подигравка". Думите са на дългогодишният актьор Юрий Ангелов, нашумял като Женя Распутин от българският сериал "7 часа разлика".

Не че потребителите на българското актьорско майсторство не са го подозирали, но друго си е да го каже човек от самата гилдия. Интервюто, на страница 5-та.

"Нотариуси дариха къща на Лидия от Бисер"-чело на "Новинар юг" Националната камара на нотариусите дари нова къща на Стойна и Лидия Николови от Бисер. Тяхната била пометена от наводнението на 6-ти февруари. Къщата е на площ от 85 квадрата и в момента се изгражда. 8 месеца след наводнението, двете жени още живеят под наем в Харманли.

"83 годишен ас се върна в Узунджово". За честванията на 100-годишнината от създаването на българската авиация. Асът е о.з. полковник Тома Ковачев- летец изтребител с 43 години стаж.

"Сериен убиец от Хасково забатачи дело в Бургас"-водещо на крими страницата. Серийният убиец е Недялко Димитров по прякор Момата. Той е ключов свидетел по дело за поръчкови убийства в Бургас. Момата обаче променил показанията си. Недялко Димитров е убил поне 5-ма души в своята кариера, като изпълнител на мокри поръчки. Не се срамува от деянията си, дори се гордее с тях. Смята се за оръжие на Провидението. Роден е през 1966-та година. Вече има две доживотни присъди за убийство.

И трета да му дадат, все му е тая.

"Първолаци с по две деца-3 месеца без евростипендия". Първолаците са от 19 до 52 години, предимно от ромски произход. Били изкушени да учат отново по програмата "Нов шанс за успех". Плащали им по 4 лв на ден. Само че парите се бавили и първолаците нямали с какво да си покриват разходите. Училищата които работят по програмата пък обясняват, че просто не им привеждат парите за стипендиите. За да ги изплащат, бъркат в делегираните бюджети на школата, където по принцип са парите за редовните ученици.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини