Деветгодишен излиза на конкурса „Недялка Симеонова“

Дамянка Василева- един от лауреатите на миналогодишното издание

Деветгодишният Владимир Аксьонов от Молдова ще е най-малкият участник тази година в международния конкурс за млади цигулари, който ще се проведе в рамките на 37-то издание на музикалните дни „ Недялка Симеонова“ в Хасково. Най-възрастният участник, който ще стъпи на хасковска сцена е 30-годишната сръбкиня Снежана Иванович.

Общо 21 млади цигулари от Молдова, Сърбия, Украйна и Корея, вече са заявили участието си в музикалната надпревара. Те ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи, с общ награден фонд 5500 лв, осигурен от община Хасково. Конкурсът ще бъде журиран от най-изтъкнатите ни имена в класическата музика.

Председател на състава, който ще оценява талантите е проф. Ангел Станков, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Музикалните дни „Недялка Симеонова“ започват на 19-ти октомври от 19 ч. в театъра с изпълненията на Академичен симфоничен оркестър към Националната музикална академия с диригент Ангел Станков и солист цигуларя Даичи Накамура от Япония, който е лауреат на конкурса на името на бележитата ни съгражданка от 2011-та година.

Във втория ден от концертната програма ще се представят Симфоничен оркестър Хасково, с диригент Красимир Захариев и солисти: Йосиф Радионов - цигулка и виола, Калин Панайотов - обой, и Славчо Младенов - английски рог.

В последния, трети ден, отново в театъра почитателите на класиката могат да чуят Симфоничния оркестър на Държавна опера Бургас с диригент Йордан Дафов и солист Йоанна Русева - цигулка.

В рамките на музикалните дни ще бъде презентирано и 4-тото издание на книгата за живота и творчеството на Недялка Симеонова “Изстрадани звуци“ на Живка Шамлиева.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини