Суша и ел стълб палят черешова градина край Хасково

Огънят тръгнал от изсушени треви и достигнал имота на хората

Огън с фронт няколкостотин метра избухна в изсушени от жегата треви до бившето зенитно поделение край Хасково, този следобед. При жега около 30 градуса, огънят светкавично се разпрострял и доближил черешовата градина на Христо Кънчев Христов от Хасково. Човекът така и нямало да разбере, че дръвчетата му стават на пепел, ако случайно не идвал със сина си за да нахрани трите кучета-пазачи. Изведнъж видял, как огънят пърли листата на крайните фиданки. По зловеща ирония, това били точно тези, които оцелели от жегата. 1/3 от 13-декаровите насаждения, станали жертва на сушата.

„Беше ли влязъл огънят, всичко отиваше“ обясни собственикът. Заедно със сина си и един дядо за помощник, започнали да бият огънят с клони и палки. Успели да го спрат в едната посока, но пламъците ги обходили от другата. За щастие в този момент се появи пожарникарският Rover, който пусна в действие водни струи. Половин час по късно, заплаха за градината вече нямаше, но огънят продължаваше да гори в друга посока, подкарван от променливия вятър.

Местността е почти необитаема, обясняват стопаните. Заради многото драки, мястото не е предпочитано за паша на животни. Христо обаче даде обяснение откъде би могъл да тръгне първоначалният огън. „Миналата година, късо съединение от стълбите на Енергото подпали тревите и горната ми орехова градина“ посочи той. Според него, дори една искра, камо ли волтова дъга, пали без проблеми сухите като прахан треви. Никой от стопаните не бе сигурен, че сценарият сега е бил същият, но пък и друга очевидна причина не се виждаше.

Г.Христов

Пожарът стигнал на косъм от черешовите дръвчета
Спрян от една страна, огънят заобикаляше от друга
Христо Христов се борил със зъби и нокти за градината си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини