Деца от Кърджали почистват чапловата колония,пазят природата

Лятото упорито се отказва да се предаде. Слънцето ни заслепява, макар че е ранна утрин. Вълнение и ентусиазъм ни събира на 29.09.2012г. пред паметника на Апостола. Пред този, който постави живота си в олтара на свободата и „на ползу роду” се раздаде без остатък, се чувствам някак особено.

Днес е първата ми среща с Природоизследователския отряд „Малката Ахрида” в нашето училище Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий”-гр.Кърджали.

Ние новите членове на отряда ще участваме в първата си природозащитна акция. Ще почистваме чапловата колония край „Водното огледало”. Ръководителите на отряда г-жа Елена Топалова и Нефие Садула ни обясниха, че е организирана от читалище „Обединение”. Ще участваме и в залесяването на колонията в деня на чаплата. Така ще се готвим и за ХІ-тото Национално състезание по природни науки и екология.

С голямо желание се включих в отряда, защото ме привлече неговият девиз „ОБИЧАЙ, ОПОЗНАЙ И ДЕЙСТВАЙ”. Обичам родната природа, но за мен това не е само да й се радвам, а да я опозная, да я пазя и да й помагам в беда. Така ще й се отплатя. Тя ме вдъхновява, успокоява, лекува и ме зарежда с енергия. Моята обич е равна на действие.

Не ме уплаши жегата, опасният терен, бодливите храсти. Въоръжени с подготвените от читалището ръкавици  и торби, подкрепени  от минерална вода и закуски –действаме.

Боже! Защо сме били толкова лоши? Боклукът, който събрахме ще напълни цял камион.

Имахме и награда. Под ръководството на господин Христо Христов  -орнитолог и госпожа Даниела Попова - еколог успяхме да наблюдаваме  и обитателите на колонията с новата зрителна тръба на читалището.

Драга редакция, истински се радвам, че вече съм действащ член на Природоизследователския и Природозащитен отряд „Малката Ахрида”. Ще мога да участвам с дела за осъществяването на целите му:

-         да разкриваме тайните на родната природа;

-         да се грижим за съхраняването й за бъдещето.

Очаквам с нетърпение тренировъчния лагер на хижа „Боровица” и експедицията в района на природоизследователски център „Източни Родопи” в гр. Маджарово. Вълнуват ме обученията за оцеляване в природата и туристическо ориентиране, бивакуването на открито, състезанията по география с връсниците от СОУ „П. Р. Славейков”-гр.Кърджали.

В деня на Земята, на V-я рожден ден на отряда ще стана и член на БТС.

Искам чрез Вас да благодаря на читалище „Обединение” и на нашето училище, че създадоха отлична организация да участвам в осъществяването на моя девиз „Обичам и действам”.

                                           Йорданка Александрова- ученичка от VІ „а” клас

                                         ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”- гр. Кърджали -

                                          Нов говорител на отряд „Малката Ахрида”               

П. С.

Отряд „Малката Ахрида” кани всички петокласници – прородолюбители да одбележим заедно Европейските дни на птиците 06 и 07.10.2012 г.

Сборен пункт в 08.00 часа на 07.10.2012 г. (неделя) пред паметника на Васил Левски.

Ще ви запознаем с обитателите на чапловата колония край „Водното огледало”. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини