Водата поскъпна отново. Бесят башибозуци в Свиленград. Преглед на регионалния печат

"Водата стигна 2.95 лв" съобщава "Хасковско Марица". Новите 5 стотинки, към и без това високата цена, бяха добавени вчера. Увеличението е само за помпената вода/Хасково е 100% на нея/, която зависи най-много от тока. А той поскъпна с 13 процента, обясняват от ВиК и допълват, че плащат по половин милион лева месечно за ток. Вчера в областна администрация се обсъждаше и идеята за създаване на водна асоциация. Тя трябва да окрупни сектора. В момента в Хасково има изцяло държавно ВиК, изцяло общинско /Стамболово/ и смесено Димитровград с 51% държавно и 49 % общинско участие. В Димитровград плащат най евтината вода в областта, макар тя да не е 1.08 лв за кубик, колкото се опитва да я изкара вестника. Всъщност, цената е 1.86 лв за кубик. Съмненията са, че общата асоциация ще вдигне цената за димитровградчани, които ще трябват да поемат загубите на хасковското ВиК, макар и да свали цената за останалите общини.

"Фасул с наденица на старта на трапезарията". С това започна новият сезон на обществената трапезария за социално слаби хасковлии, организирана от ресторантьора Николай Траилов. Столовата е в училище "Паисий Хилендарски".

"Новодомец откри бомба в мивката". Нов собственик на жилище в Димитровград получил като екстра към дома си и взривател за РПГ. Той бил забравен в мивката на дворна чешма. Предстои военните да обезопасят боеприпаса.

"Бейсим Тасим спаси войнишки паметник". За патилата на паметника в село Конуш. Паметника е посветен на балканската война, чиято 100 годишнина честваме на 5-ти октомври. Но паметника се пукнал. Институциите си прехвърляли топката коя да го оправи. Накрая конушенци решили да си съберат пари и да го подменят. Накрая на статията разбираме, че Бейсим Тасим е каменар, който дал промоционална цена за издълбаване в камъка на имената на загиналите от Конуш в Балканската война.

"Бивш шеф на цигарената пое агрофонда"-водещо на стр. 2. Бившият шеф и сега пак шеф се нарича Христо Сариев. 53 годишният мъж е известен с това, че от 1998 до 2011 е бил директор на хасковската цигарена фабрика. Сега ще директорства в Държавен фонд "Земеделие", пост спечелен след конкурс.

Професия "шеф".

"3 м.затвор за крадена кукла" водещо на крими страницата. Историята направо ще ви просълзи. Млад мъж от Симеоновград задигнал куклата на дете от заведение. Подробно описано как се озовала куклата в заведението и какво направил мъжът. В случая съдът в Харманли постановил наказанието не заради сантименти, а защото извършителят бил в изпитателен срок от друго наказание.

"Магазините дават евтини торбички". Найлоновите торбички вече струват 35 стотинки, заради увеличена продуктова такса. Магазините обаче продължават да ги продават от 5 до 15 стотинки, алармира вестника.

Голям проблем.

"Замминистър: Без алтернатива за водните асоциации", чело на "Новинар юг". Представителите на Димитровград се обявиха против окрупняване на сектора в региона. Ако това стане, ВиК Димитровград ще се натовари с дълговете на хасковското дружество и водата в бригадирския град ще скочи. В момента тя е най-евтина в региона. Догодина обаче, на областта се полага само един лиценз за воден оператор. Затова, както казва заместник министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев, водните асоциации нямат алтернатива.

"Черният Великден пред  Апелативния съд на 30-ти". Делото за катастрофата от миналогодишния Великден, тръгва  на втора инстанция в апелативния съд в Пловдив. На 23 април 2011-та година,  пиян шофьор прегази и уби 6-ма младежи тръгнали на църква. Хасковският окръжен съд осъди шофьора 23 год. Данаил Георгиев на 12 г. затвор, а братовчед му и собственик на колата Живко Желев на 10 години. Всички обжалват присъдите. Близките на загиналите младежи настояват за максималният размер на присъдата от 15 години затвор. Адвокатите на подсъдимите пък твърдят, че вината на братовчедите не е доказана по безспорен начин. За капак, осъденият шофьор Данаил обявил в ефира на национална медия, че не той е карал колата-убиец. Бил е Христо, третото момче в автомобила, в момента на катастрофата/второто е братовчеда Живко/. 

Данаил уж има амнезия, но си спомня, че не е карал той. Важното да е някой друг. Въпросът е защо не го каза още на хасковското дело. Братовчедите май ще си променят показанията.

"За да икономисат левче, изровиха самосвал чакъл" чело на втора страница. За да скатаят "синя зона" шофьори паркирали  на неасфалтиран терен, който бил частен имот. Автомобилните гуми ровели чакъл и пръст. Вестникът чак сезирал Екопрогрес, който ще прави проверка по случая.

Единият вестник разследва евтините торбички, другият-евтиното паркиране. В скъпият град, всяко евтино нещо е подозрително.

"Бесят башибозуци в Свиленград". По повод наближаващата годишнина от Балканската война, обширен текст на страница 6-та. Това е, с незначителни съкращения, кореспонденцията на английски журналисти от "Дейли Мирър" на балканската война. Събитието отпреди век е щателно отразено от първо лице, от всички световни медии по това време. В кореспонденцията на англичаните е описана екзекуцията на двама турци от Мустафа паша/Свиленград/. Те умъртвили трима български войници, разквартирувани в техните къщи. Отделно, били отговорни за кланета на беззащитни християни, жени и деца. Били осъдени и обесени от победоносната българска армия.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини