Димитровград скочи срещу ВиК асоциацията

Областният управител Ирена Узунова и заместник министърът на МРРБ Добромир Симидчиев излязоха за кратко от залата, където течеше разгорещен дебат за водата

Представителите на община Димитровград се обявиха категорично против създаването на ВиК асоциация, която да обедини всички водни дружества в областта, плюс Тополовград, което досега се водеше към старозагорския оператор. Срещата се провежда днес в зала „Марица“ на областната администрация, но бе закрита за журналисти.

Становището на Димитровград е било изразено от Тодор Ташев от СДС, общинският съветник, който внесе предложение в ОбС Димитровград за декларация против сливането. Миналата седмица то бе одобрено от съветниците в града край Марица. Основните аргументи на Ташев, подкрепени с гласовете на общинските съветници, е, че цената на водата там от 1.86 лв. с ДДС ще нарасне и ще доближи цената в Хасково.

(От днес живителната течност в областния град поскъпва с няколко стотинки и вече е 2.95 лв. с ДДС). Освен това ВиК Димитровград, което е с наполовина общинско участие, не желае да поема дълговете на хасковското водно дружество.

На срещата днес присъства и кметът на Димитровград Иво Димов, който е и областен координатор на ГЕРБ, но поставен между чука и наковалнята, той дипломатично мълчал.

Възраженията на Димитровград бяха признати от заместник министъра на МРРБ Добромир Симидчиев, който пристигна в Хасково днес специално за срещата и бе изведен от залата за кратък брифинг от областния управител Ирена Узунова. „Дебатираме. Чу се тяхното мнение, чу се и нашето. В крайна сметка ще реши парламентът“, уточни Симидчиев.

На кратката пресконференция на крак пред залата той каза, че целта на ВиК асоциациите е да се окрупни секторът, който бе раздробен на множество малки дружества през последните десетилетия. По думите му това ще доведе до оптимизация, по-големи инвестиции и в крайна сметка – до по-ниска цена и по-високо качество на водата.

За да бъде финансиран от ЕС секторът, трябва регионите да изработят своите мастер планове. Срокът за предаването им е 19 октомври за Димитровград, средата на ноември за Стамболово и 20 декември за Хасково. „Без такива регионални планове няма да видим едно евро за водопроводи и канализация от ЕС през следващия програмен период – до 2020 година“, добави Симидчиев. Според него залегналите в законопроекта за водите план за окрупняване е национално отговорен.

На днешната среща освен представители на ВиК дружествата присъстваха и кметове на общини от областта, като и от фирма „Водоканалпроект“ - изпълнител на генералните планове за ВиК в региона.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини