Найлоновите торбички от днес - с цена та дрънка

Найлоновите торбички от днес са с цени като че са с вградени златни нишки. Стойността на продуктовата такса, която ще плащат вече производителите и вносителите на всички видове полиетиленови чанти с дръжки, независимо от дебелината и размера им, става от 15 на 35 стотинки за брой.

По груби сметки това означава, че найлоновите торби ще стигат до крайния потребител на цена между 50 стотинки и левче, тъй като върху екотакстата, производителите ще включат и други разходи.

Досега с продуктова такса се облагаха само полиетиленовите торби тип „Потник", и то с дебелина до 15 микрона.

Само пликовете за многократна употреба няма да бъдат обложени с екотакса, която плащат производителите. До компромисното решение се стигна едва през миналата седмица след протести на фирмите - производителки. След предупреждение от тяхна страна, че при рестриктивните мерки ще бъдат съкратени между 3 000 и 6 000 работници, министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на финансите Симеон Дянков си стиснаха ръцете за алтернативния вариант.

Целта на мерките с поскъпването е те да доведат до намаляване на отпадъците от торбички и по-чиста околна среда. Очаква се налагането на скъпата цена, която за един брой торба е равна на кофичка кисело мляко, хората да заменят найлоновите с платнени пазарски чанти. Очакванията са с въвеждането и с прогресивното нарастване на размера на таксата да се стимулират производителите да предлагат т.нар. биоразградими торбички, които се разграждат само за 11 седмици.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини