Езиковата обира награди на конкурс за Балканската война

Наградените

През 2012 г. се навършват 100 години от Първата балканска война, която слага съдбовен отпечатък върху развитието на българския народ и държава. Нейният справедлив характер я превръща във война на народа, част от който доброволно се включва в българската армия и проявява изключителен героизъм.

         Българската историография отдавна е оценила Балканските войни и значението им за националното освобождение и обединение на българите, изтъква в тях, отдала е значимото на героите и виновните за пораженията, разкрила е свидетелства за народното въодушевление, разочарование и униние. Освен в „Голямата история” войните оставят белег в живота на всяко семейство и населено място, в родовата памет на участниците в тях – на фронта и в тила, сред бежанците и приемащите ги в страната българи.

         Изхождайки от голямата значимост на събитията, от резултатите и успешното развитие на военното дело, Националният инициативен комитет за честване на годишнината и Съюзът на ветераните от войните на България, със съдействието на Министерството на образованието младежта и науката проведе през учебната 2011-2012 година национален конкурс за ученическо творчество на тема: „Балканската война 1912-1913г. – война освободителна”, в който участваха стотици ученици от цялата страна.
             Основните цели на конкурса бяха, със средствата на литературните форми и изкуството, учащите се да изразят своето отношение към справедливия характер на Балканската война, ентусиазма на българския народ и героизма на българската армия. Да се стимулира развитието на родовата памет, творческото мислене на младите хора, у които да се възпитава дух на патриотизъм и уважение към делата на предходните поколения.
             Силно мотивирани от събитията , свързани с Балканските войни и историческото минало на Тракия - родния край на предците си, учениците от ГПЧЕ ”Христо Ботев”  град  Кърджали участваха в националния конкурс с реферати, есета, интервюта и рисунки. Извършена беше сериозна проучвателна и събирателска работа, като писма от фронта, схеми на бойни действия, текстове и снимки, спомени на участници и техни потомци. Използвани бяха основни исторически източници по темата, както и лични архиви. Определено конкурсът съдейства за развитието на родовата памет и разширява познанията за историята на родния край.

         Резултатите на нашите ученици от участието и класирането им на национално ниво показват отношението на младите ботевци към величието на подвига на участниците в Балканската война през 1912, донесла освобождението на нашия град Кърджали.

         На първо място в националното класиране за реферат е Надежда Николова Стефанова от 10Н2 клас с ръководител Диана Георгиева.

         В раздел „Интервю”  е  класирана Деница Венциславова Гълъбова от 11А2 клас с ръководител Евгения Черешева.

         В раздел „Есе“ са класирани Мария Илиянова Русинова от 10А2 клас с ръководител Станка Вълова и Диляна Росенова Митева от 11Н2 клас с ръководител Евгения Черешева.

         Мария Русинова е класирана и за участието си с рисунка в раздел „Плакатен подход”.

         За поредна година ботевци защитават и доказват своя патриотичен дух , ентусиазъм и отношение към значимите събития на България. Това винаги е било повод, ръководството и преподавателите на ГПЧЕ „ Христо Ботев“ да са горди от успехите на  своите ученици .

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини