С вяра, надежда и любов откриха славейковци новата учебна година

По нетрадиционен начин протече откриването на поредната учебна година в СОУ „Петко Рачов Славейков“, този път в деня на вярата, надеждата и любовта – 17 септември. В изпълнения с усмихнати лица, празнично облечени деца, родители и гости, развълнувани първокласници и завърнали се специално за деня вече завършили славейковци зазвуча химнът на Република България и бе издигнат националният флаг. Официални гости на празника в най-голямото училище бяха заместник-кметът на Община Кърджали Елисавета Кехайова, старшият експерт в Регионалния инспекторат по образованието Мариета Кротнева, директорът на ОДЗ „Райна Княгиня“ Красимира Калинова. В своите изказвания те пожелаха успех на славейковци в намирането на познанието. Директорът Милко Багдасаров в приветствието си не успя да обхване многобройните постижения на възпитаниците си, но им пожела тази година да са още повече.

Организаторите на тържеството не пропуснаха да включат приказен елемент, който веднага грабна вниманието особено на първокласниците и по-малките ученици. Появи се разказвач, която започна с изреждане на забравените герои от класическите приказки, изместени вече от високотехнологичните компютърно генерирани герои, към които децата вече се обръщат за съвет и приятелство. Изпадналите в забвение приказни герои се обърнаха към малките първокласници с апела да ги търсят при нужда и да не забравят да отварят книгите на братя Грим, Шарл Перо, Андерсен и всички доказали се автори. Първи от златния галеон на Питър Пан на сцената слязоха злата кралица от приказката „Снежанка” /по-известна вече като „Снежанка и ловецът”/  с нейното вълшебно огледало. Ролите им изпълниха близначките Ванеса и Ванина от ІІІе клас. Огледалото посъветва кралицата да се запише на училище, защото времената се менят, а Хана Монтана е най-красива на света. Само СОУ „Петко Рачов Славейков” се оказа достойно за дама от такъв висок ранг. Мартин и Никълъс /също еднояйчни близнаци от същия клас/ се превъплътиха в ролите на принца и просяка на Марк Твен. Те си обещаха да не си завиждат и да не ламтят за скъпи одежди и богатства, а да управляват заедно кралството на мира и добротата. В него поканиха и любознателните и наивни Хензел и Гретел /в ролите близнаците Елена и Димитър от ІІІе клас/, които също тръгнали да търсят гостоприемно място, способно да им даде достатъчно храна, доброта, обич и духовност. С призива „Не ни забравяйте!” и танца на куклите малките приказни герои поздравиха първокласниците, които за първи път прекрачват училищния праг. От тяхна страна Йоана Димитрова, Ахмед Осман и Дениз Мартинова изрецитираха стихотворението „Първокласно”, а майката Евелина Николова изрази вълненията на родителите в този ден. Включвайки се за втора поредна година в националната кампания за изучаване творчеството на поета Ивайло Балабанов в българското училище, славейковци откриха учебната година и с прочит на неговото стихотворение „Да се загледаш във звезда“.  За новите осмокласници в чуждоезиковите паралелки и бъдещите абитуриенти поздравът бе от мажоретките, подготвили специално изпълнение на норвежка музика по проекта „От дълбините на Тролфиорд до висините на Перперикон”, по който през месец юни голяма група от Норвегия посети „Славейков” и Кърджали, а през следващата учебна година славейковци ще отпътуват, за да върнат посещението.

За първи път малчуганите – приказни герои и директорът Багдасаров пуснаха в небето по един гълъб – символ на надеждата, доброто и спасението. Разноцветните конфети по традиция зарадваха малките първокласници.
Първият училищен звън огласи навред и по традиция един първокласник и един дванадесетокласник обиколиха множеството със звънеца и заедно с приказните герои поведоха първолаците към класните им стаи.
На добър час в новата шампионска учебна година, славейковци!

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини