Недоволни протестират в шествие под наслов ”България иска”

Протестно шествие на тема „България иска“ ще се проведе от 17 часа от президентството до Народното събрание, съобщиха организаторите на протеста. Освен в столицата, протести ще има в Пловдив и Добрич.

Цели на протеста са премахване на необосновано високите цени на тока; намаляване на високите цени на горивата; спиране на кражбите от Топлофикационните дружества; прекратяване на концесиите, касаещи доставките на вода към гражданите на България; отмяна на измененията и допълненията на НОДТСО, приети с Решение №148 по Протокол №12 от 22.03.2012г., свързани с новия данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране.

Исканията ще бъдат отправени официално с протестни шествия и в градовете: Пловдив от пл. Централен от 18:00 ч., и Добрич от пицария „Гардения“ от 11:00 ч. Инициативата се организира от граждани посредством обявяването й в няколко Facebook групи.

В държавата ни се случват абсурди заради монополите и институциите, обясни причините за протеста един от организаторите Дончо Дудевски, цитиран от Дарик.

„Нашите пари се източват от големи корпорации, влизат в джобове на политици като комисионни и в монополите. За нас останаха само трохите, но ние трохи не искаме”, заяви той.

Справедливи цени на тока е едно от исканията на протестиращите, каза Янко Петров. „Ние апелираме всички посредници вън от България, възможно най-бързо. Всички договори, които са ощетили или са сключени на тъмно, да се разсекретят веднага и да се потърси съдебна отговорност от лицата, подписали такива договори. Това нещо ако не се направи, едва ли не взимаме нокторезачка и режем на предишните ноктите с нея. Никой не поема отговорност. Да видим кой ги е подписал и съответният да си понесе наказателната отговорност”, коментира той.

„Дотук бяхме с меките призиви. Топлофикация трябва да има индивидуални договори. Всеки един от гражданите да има право с едномесечно предизвестие да се откаже от услугата. Уредите да бъдат в мегаватчаса, така че всеки един човек, когато си погледне уреда не да гледа единици, а да знае колко реално е изразходил. Ежемесечното отчитане да е на база реалната, а не прогнозна”, заяви още Петров.

Противниците на правилата за паркиране в София също ще се включат в протеста, съобщи Гергана Владкова. "Нашата борба е посветена именно на това, че живущите имат право да паркират безплатно автомобилите си на улиците около домовете си, заяви тя. "Подавали сме жалби до Комисията за защита от дискриминация и омбудсмана, разчитахме на неговото становище, че Наредбата е противоконституционна. Не срещаме никакво разбиране от страна на общинарите, изключително разочарована съм, че такива хора вземат управленчески решения, г-н Тошев не иска да има диалог с нас", оплака се Владкова.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини