Математичка от „Славейков” със статия в престижно руско списание

Статия на бившата ученичка на СОУ „П.Р.Славейков” Мария Петкова е отпечатана в новия брой на руското научно списание „Квант”. Публикацията със заглавие „Салфетки «Кванта» и теорема Пифагора” е част от разработка на Мария върху една конкурсна задача на елитното списание.

Списание „Квант” е известно като едно от най-реномираните списания в света в по математика и физика за ученици. Публикуването на статия или авторска задача на неговите страници се счита в математическите среди за изключително високо постижение. Досега в САЩ са издадени над 60 сборници с преведени на английски език публикации от руското списание.

Мария Петкова в продължение на шест години бе участничка в школата по математика в СОУ „П.Р.Славейков” с ръководител Вълчо Милчев. Тя все още е рекордьор в България по получени отличия от Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Сега Мария е студентка в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя предложи своята статия на списанието преди почти три години, когато беше ученичка в Кърджали. Освен в списание „Квант”, Мария още като ученичка има публикувани четири статии в сп. „Математика”, една статия в сборник Научни трудове на Съюза на учените и две авторски задачи в сп. „Математика и информатика”.

Неотдавна приключи поредната Национална лятна изследователска школа по математика и информатика. Сред 37 ученици от елитните математически гимназии в България, четирима бяха представители на Кърджали – всички от школата по математика при СОУ „П.Р.Славейков” с ръководител Вълчо Милчев. Това са дванадесетокласниците Джансуа Али, Маринела Петкова и Гюлбеяз Ахмед и десетокласникът Иван Герганов. Те заслужиха покани за престижната школа заради отличното си представяне в Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Тяхното участие бе финансирано от генералния спонсор Фондация „Америка за България”. Лятната школа е триседмична – две седмици с лекции и разработка на проекти във Варна и една седмица конференция в Габровския балкан.

С това приключи най-успешната година за школата по математика на „Славейков”. Освен че бяха сред първенците на Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика, четиримата млади математици участваха успешно в Националния конкурс „Млади таланти”. Иван стана един от призьорите и получи право да представя България на Европейското изложение за млади учени, откъдето се завърна със златен медал. Преди това той спечели второ място в международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини