Бивши активисти на ДПС подеха война за "помашкия етнос"

Ефрем Моллов

Бивши активисти на ДПС подеха истинска война за т.нар. "помашки" електорат в Родопите. Целта е да се създаде партия, която да привлече на своя страна българите мохамедани и да работи за утвърждаването на "помашки етнос" в България. Подобни опити има не един или два, но всички те засега са завършвали с неуспех. Според областният лидер на Движението за права и свободи в Смолян Салих Аршински причината за това е, че Турция не признава "помашки етнос" и не подкрепя отлюспените от ДПС активисти.

Радетелите за "помашка партия" и "помашки етнос" от своя страна разчитат на подкрепа от САЩ. Те твърдят, че американците са застанали още в началото на деветдесетте години зад първата "помашка партия" на Камен Буров от кърджалийското село Жълтуша.

Двигател на недоволните е доскорошната общинска лидерка на ДПС в Смолян Магдалена Заимова. Тя твърдо заявява, че е помакиня и ще работи за културното развитие на хората от "помашкия етнос". Затова е създала неправителствена организация, която добре партнира със сдружения в Турция и България. Като идеолог на новата вълна за утвърждаване на "помашки етнос" се утвърждава зам.-председателят на Съюза на пчеларите в България Ефрем Моллов. Той е автор на книга, според която помаците са потомци на прабългарите. Моллов твърди, че "Велика Булгария" ще бъде възстановена само тогава, когато конституцията на страната бъде променена и начело застане скритият досега "помашки хан". За основен враг на "помашката идея" е сочен народният представител от ДПС в Смолянския избирателен район Ариф Агуш. Според Моллов той е турчин и няма право да представлява "помаците". В местните медии се разгоря безпрецедентна война между двамата, като всеки оспорваше правото на другия да представлява българите мохамедани.

Център на словесните политически битки е Смолян. Войната се разгоря, когато в родопския град в началото на май паралелно се състояха две мероприятия. С благословията на депутата Ариф Агуш се проведе конференцията "Помаците: версии за произхода и съвременната идентичност". Официални организатори бяха Нов български университет, Института за изследване на близкото минало и фондация за свобода "Фридрих Науман". Основният доклад бе на одринския професор Ахмед Гюншен, който защити официалната турска теза, че т.нар. помаци са наследници на куманите. Местните лидери на ДПС не отидоха на форума. Те не присъстваха и на паралелното събитие - представянето на книгата на Ефрем Моллов "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците". Феновете на Моллов обвиниха ДПС и Ариф Агуш,че работят за потурчването на помаците.

Представянето на книгата на Моллов даде тласък на опитите на отритнати от ДПС активисти да заговорят за сериозно проучване на "помашката история". Те застанаха зад Моллов и бившия зам.-министър Васил Войнов при осъществяването на идеята им за създаването на център за "културно-проучвателска" дейност. Той е наречен "Европейски институт помак" и документите за регистрацията му са внесени в Смоленския окръжен съд. Основни действащи лица са отколешни радетели на помашкия етнос като Мехмед Дорсунски, Ариф Алов, Кадри Уланов. Инициаторите на центъра са хора, отдавна разочаровани от ДПС. Те от дълги години работят за създаването на помашка партия. Дорсунски, Алов и Уланов бяха сред учредителите на формацията "Демократичен прогрес и благоденствие" на проф. Адриан Палов. Те я напуснаха с мотива, че не искат да участват в "българо-мохамеданска организация" и че партията е пробългарска. Вляха се в ръководената от Сезгин Мюмюн Федерация "Справедливост-България". Участваха активно в организираните в Гоце Делчев две "помашки" конференции. Но бързо бяха разочаровани от лидера на федерацията и я напуснаха. На 19 декември 2009 г. в хотел "Триибрия" в Триград Дорсунски, Алов и Уланов станаха инициатори за създаването на партия ПОМАК. Срещу тях бе образувано досъдебно производство. То бързо бе прекратено поради липса на престъпление.

Създаването на "Европейския институт помак" е отзвук на учредяването на Помашки културен институт в Стокхолм от представители на емиграцията.

Днес радетелите за "помашки етнос" и "помашка партия" са много активни в социалните мрежи. Идеите им набират скорост.

Читателите ще се запитат: А какво става с тези , които се самоопределят като българи мохамедани? Те също имаха своя форум в Смолян. Той се състоя също в началото на май и бе посветен на 75 годишнината от създаването на просветната организация "Дружба Родина". Засега родинци водят кампания на два фронта - и срещу протурски настроените интелектуалци, и срещу феновете на „помашката идея”.

Що се отнася до управляващите, тях ги е налегнало пълно безхаберие. Непознаването на проблема ги кара да заравят главите си в пясъка като щраусите. Разпределянето на държавната баница за тях се оказва по важно от решаването на етническите въпроси с първостепенна значимост за държавата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини