Правим път за Гърция,комшиите си нямат хабер

6,5 милиона лева ще струват ремонтите на пътищата от Крумовград-Аврен –граница с Република Гърция и Черноочене-граница с Пловдивска област. От тях 5,5 млн.лева са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Това съобщи в Кърджали инж.Татяна Бояджиева от Агенция”Пътна инфраструктура”. И двете отсечки се нуждаят от спешен ремонт.

 На идване на едната от тях спуках гума в голяма дупка, каза Бояджиева.

Ремонтите ще се изпълняват софийската фирма „Трейс Изток”, която ще получи 6,044 млн.лева. Тя трябва да се справи за 88 дни. Строителния надзор ще се извърши от „Обединение Трансеко”. Общата дължина на ремонтираните участъци ще бъде 13,373 км.

   Областният управител Иванка Таушанова подчерта, че с тези пътни отсечки общата дължина на ремонтираните шосета през нейния мандат в областта е 80 км. Обновени са три лота.Предстои да се кандидатства и за ремонт на пътя Джебел-Мишевско-Синчец,за да се осигури пряка връзка между Ардино и Джебел.

  През 2005 г. българското правителство е поставило въпроса пред гръцките власти за път Аврен-Миртиски..Кабинетът е предложил споразумение за изграждане на граничен контролно-пропускателен пункт.След влизането ни в Европейския съюз и преговорите за членство в Шенген се счита , че ГКПП не е нужно. За сега преговорите са до тук. Няма развитие.Това посочи областния управител Иванка Таушанова. При своите срещи с представители на гръцките власти тя всеки път поставя въпроса за пряка връзка Аврен-Миртиски. От гръцка страна има черен път с дължина 8 км. Таушанова очаква, че при влизането ни в Шенген гърците ще проявят интерес. Българските власти имат намерение да организират трансгранични срещи на местните жители за да подкрепят идеята.

 Парите,които осигурява ГЕРБ не са само за магистрали, но и за пътища до малките населени места, отбеляза народният представител Цвета Караянчева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини