4578 ученици аут от клас. Горивата пак тръгват нагоре. Вестниците в неделя

24 часа: Без глоби в първия ден на новата синя зона

Днес, в първия ден от новата, по-скъпа синя зона в София, за нарушителите имаше промоция. "Проявихме толерантност по-скоро към онези граждани, които още не са добре информирани", съобщи шефът на "Паркиране и мобилност" към Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

Никой не е бил санкциониран за неплащане с талон или есемес, шофьорите само са били информирани за новата наредба от служителите на "Паркиране и мобилност".

Близо 4000 есемеса за платено паркиране бяха изпратени вчера, каза Милова пред "Дарик". Първият ден от действието на новата наредба се падна събота, когато според новите правила зоната работи от 8,00 до 14,00 часа.

 

24 часа: Шофьорите в София най-често превишават скоростта, следват Плевен и Благоевград

12 680 нарушения на правилата за движение по пътищата са регистрирани след полицейска операция за контрол на водачи на МПС, управляващи с по-висока от максимално разрешената за движение скорост, съобщиха от МВР.

Акцията е по инициатива на Европейската организация на службите на пътна полиция (TISPOL) и се проведе на територията на цялата страна от 20 до 26 август.

 

Труд: Горивата пак тръгват нагоре

Най-евтиното и масово гориво за коли - газът пропан-бутан, ще поскъпне с 5-6 стотинки от понеделник. Цената за литър по бензиностанциите ще стигне 1,36 лв. Това прогнозира търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов пред "Труд". Причината е, че в събота цените на едро са се повишили с около 4%. В момента шофьорите зареждат газ средно за 1,30 лв. за литър. В началото на годината цената беше около 1,10 лв.

С поскъпването горивото почти ще стигне ценовия си рекорд от средата на февруари, когато масово се продаваше по 1,37 лв.

Прогнозите за поскъпване на газа втвърди намеренията на таксиметровите компании за увеличение на цените, тъй като заедно с метана пропан-бутанът е основното гориво, което те ползват. "Световната тенденция е газът да стигне 1,50 лв. до края на годината. Неизбежно е да няма ръст на цените на такситата с поне 20 ст.", коментира пред "Труд" Кирил Ризов, шеф на "Съюз Такси".

Очакванията на търговците на горива са към края на следващата седмица да поскъпнат и дизелът и бензинът заради скока на световната цена на петрола с 10% в последния ден на август. От вчера и Русия повиши експортното мито за петрол.

 

Труд: Учителите намаляват, а средната им възраст стана над 50 години

Учителите намаляват, а средната им възраст е стигнала 50 години. Вече се усеща недостиг на кадри по предмети като физика, химия и биология, алармираха от Синдиката на българските учители пред БТВ.

Учителката по физическо възпитание от София Елица Петрунова намира професията за хубава, но не и за привлекателна. „С децата работи по-лесно, отколкото с родителите им, а заплатата от 430 лева не стига. Това, което се говори, че средната работна заплата е около 650 лева в училищата е пълна лъжа", казва тя.

 

Стандарт: Час пик на границата

Час пик блокира границите. Хиляди българи задръстиха входовете на страната.

Нашенците масово се връщат от почивки в чужбина и едва смогваме да обработим документите им. Това разказаха служители на контролно-пропускателните пунктове. Дълги опашки се извиха пред гишетата на митниците до Гърция, Турция и Румъния.

Досущ като в Европа тази година и наши фирми разпуснаха служителите за целия август. В понеделник обаче всички са на работа и бързат да се приберат, споделиха митничари.

Усилен трафик отбелязаха и граничарите на пунктовете между България и Турция.

Истинско стълпотворение обаче е на входа за Сърбия. Там се струпват турските гурбетчии, които пътуват за Германия, Италия и Австрия.

Стандарт: Строител се прави на Бойко

Строител реши да се прави на премиера Бойко Борисов. Предприемачът Ангел Кочев си проправял път в задръстванията, като сложил синя лампа на колата си. Полицаи забелязали съмнителния опел и го спрели за проверка. Поискали да вземат незаконно прикрепената лампа. Кочев обаче отказал да се раздели със скъпоценното светило и започнал лют скандал с униформените. Накрая се наложило служителите на реда да конфискуват цялата кола.

Монитор: Евтини школи вадят убийци на пътя

Шофьорски школи подбиват пазара на колегите си, като предлагат цени за обучение на водачи, които са по-ниски от стойността на горивото, което трябва да бъде изхарчено за времето на курса. За това алармираха пред „Монитор" представители на фирмите, свързани с обучение на водачи. Промоционална цена от 300 лв. за цял курс, който включва теория, практика с градско и извънградско управление на автомобила, вътрешен изпит и такъв пред държавните органи, не може да бъде постигната, освен ако бъдещият водач не е задължен да бута колата си през цялото време.

Монитор: 4578 ученици аут от клас

4578 ученици са отпаднали от клас през изтеклата учебна година. Това показва справка от просветното министерство. Най-много са напуснали класните стаи по семейни причини - 2877. Заради натрупани неизвинени отсъствия от образователната ни система пък са зачеркнати 1688 хлапета Едва 52 ученици са опразнили чиновете заради слаб успех.

Монитор: 8 бона влязоха в синята зона

Софиянци изпратиха sms-и за 8000 лева в първата събота с работеща синя зона, съобщиха пред „Монитор" от Центъра за градска мобилност. От вчера в столицата влязоха новите правила за паркиране, според които синята зона вече работи и в събота до 14 ч. Един час престой в нея пък струва 2 лева, вместо досегашния 1 лв.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини