Дянков отмени ДДС за даренията чрез SMS

Министерството на финансите разпространи указание, което изключва начисляването на ДДС върху левчетата, които хората даряват със смс за лечение и други благотворителни кампании.

"Когато се организират кампании с благотворителен, дарителски, филантропски или друг подобен характер, при които абонатите изпращат смс или правят телефонно обаждане, операторът не следва да начислява ДДС върху стойността на определената за дарение сума." Това гласи публикуваното  указание на министъра, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите. То е по повод призивите да се отмени начисляването на данъка върху дарените левчета, отправен от три организации преди дни. Неправилно се тълкува законът, заявиха тогава представители на гражданските инициативи, които поискаха проблемът да се реши до края на октомври.

Според указанието при дарителските кампании има ДДС само в два случая - върху съобщителната услуга от мобилния оператор към абоната, тоест таксата за самия SMS. Ако операторът е предоставил тази услуга безплатно, тогава той трябва да начисли ДДС върху себестойността й, което става с протокол.

Във втория случай се облага услугата, която мобилният оператор прави на организатора на кампанията, като му предоставя номер, събира и отчита сумите. И в този случай, ако услугата е безвъзмезна, се съставя протокол и се облагат само разходите, свързани с нея.

Така сумите, които хората даряват, не трябва да се облагат. Това обаче не се отнася за скъпите SMS-ите, с които се участва в тв игри и подобни.
Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини