Събарят стена за да мине ангиографа, готов на 12.09.

 Директорът на МБАЛ д-р Близнаков и инженерът на Дженерал Електрик, не гледат с добро око на пречките

Цяла стена с огромен прозорец ще бъде разрушена и впоследствие възстановена, за да може да бъде вкаран идващият на 11-ти септември ангиограф. Супермодерният апарат ще позволява сърдечни операции и лекуване на остри инфаркти, което до момента бе невъзможно в хасковската болница. Като по-чудо, закъсалото до скоро лечебно заведение осигури 1 млн и 800 хил лева за чисто новия апарат и предприе мащабен ремонт на настоящата си кардиология, за да го „настани“.

Уредът е на лидера в този бранш Дженерал Електрик, а в България се продава от Софарма Трейдинг. Под техния надзор на 5-ти август започна пълен ремонт на кардиологично отделение, известно като Трето вътрешно. Стаята за ангиографа пък бе облицована с олово, за пълна лъчезащита и бе укрепена откъм ортопедичното отделение на първия етаж. Всичко бе О.К. но се оказа, че двутонното чудовище няма откъде да мине. Било абсурд да се вкарва откъм травматология и после да се влачи по стълбите до втория етаж.

Днес Софарма привика цялата си високо специализирана бригада от хамали, която под ръководството на инженера на Дженерал Електрик Иван Иванов, изработиха следния план: Апарата ще бъде повдигнат с багер до втория етаж, над травматология. Цялата стена с прозореца откъм входа, ще бъде отстранена. Апарата ще се пренесе през козирката над входа. Понеже тя може и да не издържи тежестта, ще се укрепи допълнително с подпори. След вкарването на уреда ще се възстанови всичко и едва тогава ще се положи специалната настилка. Инвазивната кардиология ще бъде разширена така, че да обхваща и асансьора, който вече ще е вътрешен за отделението. Интензивния сектор за общата кардиология ще се изнесе на третия етаж.

Пълната лудница от ремонти ще приключи на 12-ти септември, когато апаратът ще застане на мястото си. Отделението ще бъде официално открито през октомври. На 13-ти септември пък, ще бъде открита абсолютно обновената Урология. Вероятно тогава ще бъде представена и изцяло реновираната Хирургия. Отделението е така изслъскано с нов гранитогрес, дървени облицовки и латекс, че прилича по-скоро на хотел, макар нощуващите да не влизат там по собствено желание.

Г.Христов

Инж. Иванов обяснява идеите си за ремонта
Бъдещият началник на отделението д-р Орлин Радев/ с костюма/ се консултира за мястото на ангиографа
Д-р Коларова от Софарма води екип, специализиран в пренасянето на скъпа апаратура
Входът към кардиология ще бъде дръпнат до парапета, за да стане асансьора вътрешен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини